Още по темата

  • Радев наложи вето върху антикорупционния закон
    Преди 1 ден

България във фокуса на Европа. Тежки или леки 6 месеца ни очакват, има ли горещи картофи за българското европредседателство и има ли опасност да се изложим пред чужденците? На тези въпроси в „Здравей, България“ по NOVA отговарят социологът Кънчо Стойчев и политологът Димитър Аврамов.

„Ние имаме проблем с корупцията. Нашият проблем не е, че корупцията съществува. Няма кътче на планетата, където да няма корупция. Нашият голям проблем с корупцията е, че ние не се борим с нея. И тук стигаме до голямата тема за ветото, за антикорупционния закон”, заяви Кънчо Стойчев. По думите му

от гражданска гледна точка има три неща в антикорупционния закон, които са притеснителни.

Франс прес: България най-тежко нарушава свободата на словото в ЕС

„Гардиън“: Облак от корупция в България

„Първо – контролът, кой кого контролира. Ами отново назначаваме вълкът да пази агнетата и после се чудим защо е празна кошарата. Тази партия или коалиция, която управлява – днес ще бъде една, утре ще бъде друга, но по този закон тя ще решава какво да бъде разследвано и държи ключа.

Второто, което е безобразно в този закон, са всички онези възможности законът да бъде използван за политическа разправа по чисто субективни причини. И третото – липсата на защита на хората, които ще подават сигналите”, обясни социологът Кънчо Стойчев.

И заключи: „Това показва, че

тези хора, които искат антикорпционния закон да мине в тази му форма, нямат никакво намерение да се борят с корупцията”.

На въпрос патриотично ли е да си премълчим вътрешнополитическите проблеми, докато трае европредседателството ни, политологът Димитър Аврамов отговори: „Не, защото вярвам в свободната преса и същите медии (бел. ред. френски и английски издания) пишат по същия начин за собствените си политици и за други страни.

Какъв девиз избраха за европредседателството

БСП: НДК е отличен пример за корупция

Няма заговор срещу България. Единственият заговор срещу България винаги се е произвеждал вътре в родните институции. Вижте, изобщо няма нужда от закон за борба с корупцията. Това е удар по прокуратурата и по съдебната система. Едно управляващо мнозинство, което прави закон за борба с корупцията практически казва: „всичко, което сме имали досега, не се справя с корупцията“. Това е тежко политическо признание, за такива признания си отиват правителства.

Корупцията е в държавните институции, ако аз и вие си правим услуги това не е корупция, корупцията е в държавата.

Корупцията е по високите етажи на властта, ако вие създавате нов висок етаж на властта, който да се бори с корупцията това е практически и организационен абсурд“.

Винаги така се работи у нас, разширява се администрацията, стеснява се обхвата на гражданите. Важният въпрос, който трябва да се задава на управляващите от мнозинството е следният: „Ако вие сте в опозиция, бихте ли приели този законопроект“.

Кънчо Стойчев добави: „Далеч съм от мисълта, че всички онези вратички, които са оставени, вратички, през които има възможност да се осъществява репресия, са случайни. Не, те не са случайни. Дали ще бъдат използвани или не, това е друг въпрос, но от опит знаем, че обикновено биват използвани“.