DJQkcCFVYAAuN8Z

Доброта или урагани, какво избираш, братче?

ОРАНЖЕВ КОД В ДУШИТЕ

Доброта или урагани, какво избираш, братче?

 

Д-р Георги Чалдъков

Ние самите сме нашето наказание.
          Марк Теренций (116-27 пр. Хр.)

 

Едуард Лоренц (1917–2008) е професорпометеорология в Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж, щата Масачузетс, САЩ. Той установява, чекрайният ефект във всяка динамична система зависи от „минимална необходима промяна” (minimumnecessary change) в началото.

„Предвидимост: Може ли размахването на крилатана пеперуда в Бразилия да предизвика торнадо в Тексас?”(Predictability; Does the flap of a butterfly’s wings in Brazil set off atornado in Texas?) е заглавието на лекцията на Едуард Лоренц,изнесена на 29 декември 1972 г. във Вашингтон на 139-атаконференция на Американската асоциация за напредък нанауката. Така ефектът на пеперудатастава една от най-сполучливите метафори на теориятана хаоса.

Като метафора пеперудата присъства и в „Глас катогръм” на Рей Бредбъри, публикуван през 1952 г. Там „падналав калта, светеща зелено и златисто, и черно, беше еднапеперуда, много красива и много мъртва – и тя променирезултатите на едни президентски избори”.

И още: “Вдигнеш ли ръка, за да погалиш, разместваш въздуха на цялата вселена“, написано от Борис Христов. Подобно на Едгар Алън По, който в лекцията си “Вселената”, изнесена на 3 февруари 1848 г. в Ню Йорк, казва, че дори простото движение на ръцете (hand-waving impulse) може да повлияе на атмосферата в цялата планета. “Пеперуди” има и в нашето “денят се познава от сутринта.”

И особено много в „Перуанският евреин, който стана индианец“, където  Марио Варгас Льоса разказва за Саул, койтоказва за индианците: „Най-важнотопри тях е самообладанието, братче. Изблиците на страст трябва да се сдържат, защото съществува съдбоносно съответствие между духа на човека и този на Природата и всяко бурно сътресение у човека води до гибел и в Природата. Избухването на някой човек може да стане причина да се покачи нивото на реката, а заради убийство селото може да изгори от светкавица.”

Философията на Саул и на Поетите ни учат, че крайният резултат на дадено природно събитие зависи отЧовека. И, че Природата имаантропоцептори – рецепториза поведението на Човека.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *