dr_cvetanova

ДИАБЕТ, ИНСУЛИН И СВЕТОВЕН ДЕН НА ДИАБЕТА

 

 

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков

 

Хората са  боледували от диабет преди повече от три хиляди години

И ускорено продължават да боледуват – по данни на Световната здравна организация(СЗО) 108 милиона земляни са били с диабет през 1980 г., през 2014 г. – 422 милиона. Прогнозите на СЗО са, че диабетиците в света през 2035 г. ще са 592 милиона.Диабетна пандемия, Нomodiabeticus– живот „сладък като мед“, но с много горчив вкус. Ако не се открие навреме и не се лекува правилно.

Терминът „диабет“ е използван за първи път от  гръцки лекари през трети век преди Христа. От старогръцки diabetes, diabainein означава „преминавам през“–в смисъл на „голямо отделяне на урина“ – един от симптомите на диабета.Векове след това е  въведено прилагателното „сладък като мед“ и диагнозата става „захарен диабет“ (diabetes mellitus) – китайците тогава са го наричали „болест на сладката урина“. За разлика от „безвкусен диабет“ (diabetes insipidus), при който също има  „голямо отделяне на урина“, но тя не е сладка и болестта няма никаква  връзка с инсулина и неговите клетъчни рецептори.

Днес се знаят следните прояви на захарен диабет:

  • захарен диабет тип 1(insulin-dependent diabetes) – инсулин-зависим диабет, лекувасе инжекционно с инсулин.
  • захарен диабет тип 2(non-insulin-dependent diabetes, insulin resistancediabetes) –инсулин-независим диабет, лекува се перорално с анти-диабетични лекарства, например метформин.
  • захарен диабет тип 3–съвременна хипотеза за болест на Алцхаймер
  • гестационен диабет – проявяващ се по време на бременността; вреден за плода, ако не се лекува правилно.

Инсулин – молекулен сигнал, който отваря вратите на клетките     

И захарта (глюкоза) влиза в тях – помагат й молекули, наричани транспортьори на глюкоза (GLUT-4 – така се изписват съкратено на английски). В клетъчната патология има състояние, при което в кръвта циркулира достатъчно, даже изобилие от инсулин, но той няма как да се свърже срецепторите си (молекулни антени), защото рецепторитеса скрити под повърхността на клетките. Така инсулинът няма възможност да изяви ефекта си – поддържане на нивото на кръвната захар в нормални стойности; човек се разболява от захарен диабет тип 2.Докато при захарен диабет тип 1рецепторите са на повърхността на клетките, но няма инсулин в кръвната циркулация, защото клетките, които го секретират са унищожени – автоимунно.

Тези молекулни аспекти на диабета, пренесени в политиката, звучат така: когато вещите хораса скрити за управлението на държавата, настъпва политически диабет тип 45+29. Този диабет причинява големи(морални, здравни, образователни, икономически) вреди на България.

Сагата на инсулина е драматична и поучителна

През 1920 г. младият канадски хирург Фредерик Бантинг, придружен от хипотезата си за причината и лекуването на диабета,  е приет от проф. Джон Маклауд –ръководител на Катедра по физиология на Университета в Торонто. И започва да изследва хипотезата си на десет експериментални кучета. Тогава, от проучванията на германски, английски и румънски учени, е било известно, че премахването на панкреса (задстомашна жлеза) на животни води до драстично, коматозноповишаване на кръвната захар. Знаело се, че причина за диабета е липсата на хормони в резултат на смъртта на панкреатичните клетки, открити през 1869 г. от Паул Лангерханс, студент по медицина в Берлин, и по-късно наречени на негово име Лангерхансовите острови.Но опитите да бъде изолиран инсулинбили безуспешни.

Евриката на тази научноизследователска сага се случва през 1921 г., когато Фредерик Бантинг, заедно със студента Чарлз Бест и биохимикаДжеймс Колип, успяват да получатинсулинотекстракт отЛангерхансови острови на кучета. Името „инсулин“, дадено през 1910 г. от Едуард Шарпий-Счафър – основател  на еднокринологията, идва от латинската дума insula– остров.Канадските ученипремахват панкреаса на кучета и те получават тежък диабет.  След това им инжектират „островен хормон“и високите нива на кръвната захар се нормализират – животоспасяващо. Този ефект е потвърден през януари 1922 г.с прилагането на инсулин на първия „захарен“ пациент – 14-годишният Леонардо Томпсън в Детската болница в Торонто. Това еживотоспасяващо замомчето – и начало на инсулиновата революция в лечението надиабета.

Затова през 1923 г. –  само две години след откриването на инсулина като лекарство за диабета– Фредерик Бантинги Джон Маклаудса удостоени с Нобелова награда за физиология или медицина.*Бантинг е възмутен от факта, че сред наградените не е студентът му Чарлз Бест и иска да се откажете от наградата. Убеждават го да я приеме и той дава половината от нобеловата си парична премия на Бест. Така постъпва и Маклауд, който споделя парите от наградата си с Джеймс Колип.

Тогава Бантинг е само на 32 години – „пубертетна“ възраст за Нобел в медицината. (През 1962 г.,когато получава Нобелова награда за структурата на ДНК, Джеймс Уотсън е 34-годишен.)В края на 1922 г. патентът за производството на инсулин е продаден от Университета на Торонто наедна BigPharma. И започва да се произвежда в промишлени мащаби – влиза в играта на големите печалби. А за сър Фредерик Бантинги другите трима откриватели остава само един милион нобелови долара – обидното разминаване на еврика в науката и индустрия на евриката.

За инсулина са присъдени още три Нобеловия награди. През 1958 г. Фредерик Сангър е удостоен с Нобелова награда за химияза молекулната структура на инсулина – определяне на последователността на аминокиселините, от които е съставен този хормон.През 1965 г. Дороти Ходжкинполучава Нобеловата награда за химия за открития от нея метод нарентгенова кристалография на биологично активни вещества, с който разкрива и триизмерната структура на инсулина.През 1977 г. Розалин Ялоуполучава Нобелова награда за медицина за нов  метод – радиоимунологичен анализ – за определяне на кръвните нива на инсулина. Без да получат Нобел, през 1978 г. калифорнийски учени и „генната“ фабрика Genentech в Сан Франциско научиха чревните бактерии Escherichia coliда произвеждат инсулин, идентичен на човешкия.

Световен ден на диабета

От 1991 г. Международната диабетна федерация и СЗО отбелязват 14 ноември за Световен ден на диабета. Датата е избрана, защото е рождения ден на Фредерик Бантинг. Фокусът на тазгодишния Световен ден на диабета е „Семейството и диабета – диабетът засягавсяко семейство“(The Family and Diabetes – diabetes concerns every family). Логото е син кръг, символизиращ обединението на световната общност в отговор на диабетната пандемия, при което  синият цвят символизара небето, еднакво за всички хора на планетата Земя.

Цезар:
Нека имам мъже около мен, които са дебели,
С лъскави глави и такива като спящицяла нощ.
Касий има слаб и гладен поглед,
Той мисли твърде много: такива мъже са опасни.

   Уилям Шекспир, „Юлий Цезар“, акт I, сцена 2

 

Eдин от големите рискови фактори за диабет е обезитас (затлъстяване).В страните на Европейския съюз през 2009 г. за лекуване на обезитас  и свързаните с него сърдечнометаболитни болести са вложени повече от 192 милиарда евро. По данни на American Heart Association през 1995 г. за лекуването на сърдечнометаболитни болести в САЩ са вложени повече от 137 милиарда долара, от които 109 милиарда – за хоспитализация и свързани с нея разходи.Кога българските политицище разберат, че тези, които мислят твърде много не са опасни???? Кога ще разбират, че лекар и учен са престижни професии, които знаят как да спестят такива разходи и да ги реинвестират в качествено здраве, образование и наука????

По данни на Международната диабетна федерация със захарен диабет в България живеят около половин милион души с диагностициран диабет.  Важно, доброто контролиранена диабета** ителесното тегло***намалява риска от развитие надиабетна ретинопатия (водеща до слепота), диабетна нефропатия и невропатия(увреждане на бъбреци и нерви),мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт, гангрена на долни крайници и еректилна дисфункция. Също така, диабет тип 2 отваря вратите на мозъка, през които може да влезе Алцхаймер – и да станедиабет тип 3.

От диабет и обезитас, диабезитас е наличие на диабет и затлъстяване в един човек. Затова д-р Марк Химан нарeчe своята страна United States of Diabesity. А аз моята родина – България на диабезитас.

По данни на Националния статистически институт през 2016 г. са умрели 107 580 българи – един голям български град. От тях около 72 000 – от инсулти и инфаркти. Като разделим 72 000 на 365 се получава 197 – ужас, 197 българи умират дневно от инсулти и инфаркти! Продължава обаче да има мандатна, а не дългосрочна превантивна програма и действия за борба с диабета и затлъствянето и свързаните с тях болести – атеросклероза, хипертония и метаболитен синдром.При това положение, политическото бездействие, се нарича безотговорност, може и – престъпление без наказание.

Затова българите страдаме и от усложненията на политическидиабет тип 45 + 29.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

*Румъния има тринесправедливо неприсъдени Нобелови награди за медицина – една от тях е за откриването на инсулина от Николае Паулеску през 1921 г. Другите две непресъдени Нобелови награди за медицина са на Виктор Бабеш през 1901 г. за ваксиниина Георге Бенга през 2003 г. за аквапорини (молекули, които изграждат водните канали на клетките).Това се нарича нобелова несправедливост по шведски.

** HbA1C (гликиран хемоглобин) – златен стандард за контрол на диабета

Освен кръвната захар, за диагнозата и контрола на захарния диабет се измерва и HbA1C, който показва дневните нива на кръвната захар за последните три месеца. Този период се определя от продължителността на живот на еритроцитите – 120 дни. В тях хемоглобинът се гликира (озахарява) неензимно при налични високи нива на кръвната захар.

***Body mass index(BMI– индекс на телесна маса) е „класически“ антропометричен показател, получаван от деленето на теглото в килограми на височината в метри на квадрат (BMI = kg/m2) – Таблица 1.

Таблица 1. Тегло на човек и стойности на BMI

_______________________________________________

Тегло  BMI (kg/m2)

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Поднормено 16 – 18

Нормално 18 – 25

Наднормено 25 – 30

Средно затлъстяване  30 – 35

Тежко затлъстяване 35 – 40

Много тежко затлъстявае       над 40

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Друг важен, съвременен показател се установява с апарати за образна диагностика – ехограф, компютърна томография (CT) и позитронно емисионна томография (PET) – Таблица 2.

 

Таблица 2.Локализация на адипозната (мастна) тъкан на човек: варианти+

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

СОЗО** слаб отвън, затлъстял отвътре

СОСО***** слаб отвън, слаб отвътре

ЗОЗО*затлъстял отвън, затлъстял отвътре

ЗОСО*** затлъстял отвън, слаб отвътре

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

+Броят на звездичкитеозначава качествона здравето. Следователно, бъдете СОСО!

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *