980x551_1595588621

ДЕСЕТ СИГУРНИ ПРИЗНАКА ЧЕ СИ ПРЕДПРИЕМАЧ

(ДОРИ И ДА РАБОТИШ ЗА НЯКОГО)

В последните години медийното пространство е залято от хора, който показват своите стратегии за бизнес успех. Някои от тях дори успяват и да ги продадат. Това от една страна може да е счита за успех, но по мое лично мнение това повече граничи с добра ораторска култура и таланта да влияеш на психиката на хората.

По презумция думата „предприемач“ означава човек, който се заема с нещо с цел да изкара печалба. Много хора се заблуждават в това, като се фокусират в грешната посока.

Предприемачеството не е професия – то за мен се корени в начина на мислене. Ако вие искате да бъдете такъв, но не сте сигурен че притежавате нужните „заложби“ следващите признаци и няколко добросъвестни съвета ще ви бъдат от полза.

С каквото и начинание да се захване човек един от ключовите моменти е постоянството. Томас Едисън казва- “ Не съм се провалил. Просто съм опитал десет хиляди пъти.“ Рано или късно от  постоянството се раждат плодовете на труда. В крайна сметка така се трупа опит.

Концентрацията в постигането на определена цел със сигурност не изключва обогатяването на мирогледа ни. Казват че най-добрата инвестиция е тази, която правиш за себе си. Няма как нещо да ме разубеди, че се учим цял живот.

Другия основен момент от целия този процес все пак се създаването на план, който трябва да следваме. Добрата организация е половината от свършената работа.

Основните моменти в нея , независимо какво искаме на постигнем, са следните:

Намираме своята ниша, която съвпада със страстта ни, а не с комерсиална цел.  Едни от най-успешните хора са започнали своя бизнес от там където никой друг не е опитвал.

Ако все пак си решил за се занимаваш с нещо, което е вече познато на пазара можеш да започнеш първо работейки за някого- занаят не се дава, а се краде. Достатъчно примери могат да се дадат. Много готвачи започват да работят в ресторант, а след това си отварят свой.  В сферата на предлагането на услуги и търговията слогана “ За да бъда прдприемач не трябва да имам шеф“ не е верен. Първо се изграждат контакти и след това идва доброто име. След това в подходящия момент, в подходящото време вече сме готови да бъдем самостоятелни предприемачи.

Трябва да търсиш добри примери от областта, в която си се ориентирал. Важното тук е да не се копира, а да ги пречупиш през своята призма. Ако човек е откровен и истински в това което прави непременно ще спечели доверието на хората.

Адаптивност – една основна грешка, която се допуска е нежеланието да се излезе от зоната на комфорт.  Казват че оцелява и успява не този който е най-умен, а този който е най-адаптивен.  Трябва да бъдем комплексни личности- най-добри в дадено нещо, но с познания и в други сфери. Макар и да битува мнението че тесните специалисти са търсени, какво ще стане ако настъпят обстоятелства и те не могат вече да упражняват повече професията си ?

Намирането на таргет група – ако сте решили да ставате предприемач и да продавате нещо  трябва да се ориентирате къде имате най-голям шанс да ви потръгне. Например ако сте решили да отворите магазин за детски играчки най-удачно ще е да си намерите място, което е близко до детски парк или детско заведение. Ще имате много по-голям шанс там отколко ако магазина ви е близо до  някой бизнес парк .

Друг пример може да бъде следния- ако при работния процес се изисква добра концентрация ще ви бъде много по удобно в някое спокойно място отколкото до входа на парка.

Трябва задължително да използваме социални мрежи.  Това важи особено много в сферата на продажбите. Ще имаме много по-голям успех ако промотираме нещо във фейсбук отколкото залепим бележка на някой стълб. Стреми се не просто да продадаваш еднократно, а да си създадеш постоянни клиенти.

Друг основен момент ,който важи  в областта на продажбите е доброто отношение към хората. То наистина продава и отваря много врати.

Преди да се захванете с каквото и да е било начинание е добре  да може да си дадете реална оценка  какво предприемачество търсите – колективно или индивидуално. Този избор се базира на това какъв човек сте – лидер или отборен играч. Не трябва да се захващаме с нещо, с което не може да се справим.

Ако все още не си сигурен дали от теб ще стане предприемач и дали притежаваш нужните качества за това прочети отново статията. Ако се преоткриваш в поне от половината от написаното в теб има потенциал.

Най-сигурните признаци за това  е наличието на :

* ако имаш реална представа;

* ако имаш ясно поставена цел;

* ако си  постоянен;

* ако непрекъснато се развиваш;

* ако имаш правилно отношение към хората;

* ако имаш търпение;

* ако имаш и малко късмет;

* разбира се и  много упоритост;

* ако носиш вярата в себе си;

* убедиш хората повярват в теб

то със сигурност ще стигнеш там накъдето си се запътил.

Успех!

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


    • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *