1b7d0a2839a7eb0bab2ee5874fdb5006

Горан Благоев: Всеки подритва горещия картоф или горещия камък „Македония“, ситуацията е удобна за всички

 

 

Благоев Горан(1)Ситуацията в момента е удобна за всички, всеки подритва горещия картоф или горещия камък, наречен Македония. С вота на недоверие всички печелят по отношение на Македония. Никой няма задължението вече активно да се ангажира с тази тема.

Това мнение изрази в интервю за БНР Горан Благоев, журналист и историк, бивш кандидат за президент от „Национално обединение на десницата“ (КОД и „Републиканци за България“).

„Технологично никой не пречи на премиера да отиде и да вдигне ръка за отпадане на забраната за преговори. Тук е политическото късогледство и продуктът на патриотарското говорене. Проблемът е, че и ГЕРБ и ДПС не действат съвсем искрено, осъзнато и мотивирано, а под някакъв европейски натиск“, коментира Благоев в предаването „Преди всички“.

„Взаимно се изпързаляха и едните, и другите. Македония се превърна в ябълката на раздора, в ненужна заигравка кой е по-големият патриот от другия“, каза още журналистът.

Относно френското предложение за разрешаване на двустранния спор между София и Скопие Горан Благоев подчерта:

„Френското предложение наистина е добра изходна база и не виждам защо трябваше да се правят всичките тези циркове, включително Бойко Борисов да се прави на спасител на нацията и на европейския интерес“.

„Самото френско предложение визира активност на правителството, не на Народното събрание. Правителството е достатъчно наплашено от това пропатриотарско говорене, за да поеме отговорност. Така че, да, подля си вода“, смята журналистът.

„Между България и Македония няма граници, когато сме в ЕС. Ако тези хора ги имаме за свои, трябва да подпомогнем тяхното интегриране. Македония в ЕС не на всяка цена, не с подценяване на българските интереси“, заяви Горан Благоев.

Според него Българската православна църква „няма да вземе публично отношение и удобно ще си замълчи“ за името на македонската – Охридска архиепископия.

Благоев е на мнение, че „Москва доволно потрива ръце“ както по църковния казус, така и заради оставането на Северна Македония извън Европейския съюз.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *