bb6073a1e73ad8bdbfde4ffbe6dd415a

Георги Първанов, АБВ: Намираме се в период на застой……..

Георги Първанов, АБВ: Намираме се в период на застой – не виждаме на хоризонта светлината, която да покаже какви по-добри перспективи има за страната ни

 Агенция „Фокус“

 

Лидерът на АБВ в интервю за Агенция „Фокус“ за равносметката на 2016 г. и за предстоящите събития през 2017 г.

Фокус:Г-н Първанов, каква беше 2016 г. в политически план?
Георги Първанов:Ако говорим за света, тя беше бурна, сложна, изпълнена с много неизвестни, с тежки предизвикателства. За България в не по-малка степен може да се направи подобна оценка – много перипетии и в българската политика, трудности за българската икономика, обществено напрежение, което в крайна сметка ни позволява да направим извода, че се намираме в период на застой, защото не виждаме на хоризонта необходимата светлина, която да ни покаже какви по-добри перспективи има за страната. Нито в политически план, нито в икономически виждаме някакви параметри, които да ни позволяват да бъдем оптимисти.
Фокус:През тази година вие оттеглихте подкрепата си за правителството на Бойко Борисов. Каква е равносметката от участието ви в него – повече плюсове или минуси ви донесе?
Георги Първанов:Оценката е сложна наистина. Ние влязохме в тежки дискусии. Това беше едно нееднозначно решение, но мога да кажа, че надделява положителното. Имаше нужда от такъв елемент на подкрепа от партия в правителството, която да бъде своеобразен коректив на онова, което правеха десните формации. Твърдя, че АБВ чрез Ивайло Калфин, чрез нашите заместник-министри, с парламентарната ни група, успя да бъде такъв коректив. Г-н Калфин като вицепремиер и министър на социалната политика направи изключително силна реформа, с която никой не се беше нагърбил досега – пенсионната реформа. Захвана се със сериозни проблеми, свързани с повишаването на доходите по отношение на хората с увреждания. Все проблеми, които чакаха своето разрешение. Наложи се да се оттеглим, защото видяхме, че в другите сектори нещата не вървят. Видяхме, че г-н Борисов като премиер няма желание да направи необходимите промени и в кадрово отношение, и по отношение на политиките. Както се вижда, сякаш сме били прави, защото месеци по-късно правителството катастрофира – получи една много тежка негативна оценка на референдума и на изборите. Така тълкувам резултатите от президентските избори. Не загуби толкова г-жа Цачева, колкото загуби ГЕРБ и политиката, която провежда.
Фокус:През 2016 г. бяха направени стъпки за обединение в ляво, защо се провали диалогът ви с БСП за президентските избори?
Георги Първанов:И аз не знам защо. Трябва да попитате г-жа Нинова и нейния екип от „Позитано“, които без никакво предизвестие и напълно вероломно прекратиха тези преговори. Мисля, че това ще хвърли сянка върху идеята за ляво единство за доста време напред. Просто по друг начин разбира „Позитано“ лявото единство – чрез отнемане, чрез открадване така да се каже на членски състав и маса от другите леви формации, преди всичко АБВ и „Движение 21“. Не вярвам в успеха на такава политика. Не е важно да си вербуваме членовете на едната или другата партия. Важно е с идеята за единството да отворим колкото се може повече възможности, за да убедим хората, извън онези, които са наши членове, че това е вярната политика. Другото е остарялото и отречено от времето. Борбата за членовете беше време, когато в партиите членуваха стотици хиляди. Сега се стеснява броят на онези, които искат да членуват в партии. Сега е дошло времето на нов тип партии – движения, които се увличат от каузи, идеи и инициативи, за които формалното членство не може да бъде самоцел.
Фокус:Как ще коментирате кандидатпрезидентската кампания и съставянето на служебен кабинет? Има ли нарушение на Конституцията и кое беше най-логичното, което трябваше да се предприеме?
Георги Първанов:Категорично твърдя, не за първи път, че г-н Плевнелиев наруши Конституцията с това, че не състави служебно правителство. Той може да намери всякакви оправдания, но не може Конституцията да бъде прескочена и загърбена по такъв начин. Макар че се отнася за един съвсем кратък срок, Конституцията трябваше да бъде спазена и такъв тип нарушения на Върховния закон биха могли да ни създадат прецедент и за в бъдеще – всеки би могъл да си я тълкува, така както намери за добре, така както той смята, че е правилно. Що се отнася до самата кандидатпрезидентската кампания, тя беше основана преди всичко на протестния и негативния вот. Хората гласуваха не само, оценявайки качествата на кандидатите, колкото с идеята да бъдат отстранени ГЕРБ и реформаторите от властта и това очевидно ще се случи.
Фокус:Обявихте, че се оттегляте от председателския пост в АБВ – кога назря моментът за това и може ли АБВ без Георги Първанов?
Георги Първанов:АБВ няма да бъде без Георги Първанов. Нещо повече, аз ще работя много по-мощно, но ще насоча енергията си към реалната политика и към това да помагам в структурите, в правенето на предизборна кампания и ще се занимавам с по-малко организационно-техническа работа, която е присъща на председателя. Работа, която има елемент на бюрокрация, а на 25-ата година, откакто се занимавам с политика, това ми идва в повече. Така че АБВ ще продължи не само с моето участие, но и с това на Ивайло Калфин, Румен Петков, проф. Борислав Борисов, т.е. по-опитната гвардия, така да кажа, ще бъдем плътно зад младите. Това е урокът, който ни дадоха избирателите. АБВ дава знак как трябва да се случват нещата, не пример. Това би било много претенциозно. Спокойно, цивилизовано, без сътресения ние трябва да наложим онези млади хора, които вече сме изпитали. Вече три години ние работим с тези млади хора, някои от които вече са над 35 години и им приляга да бъдат членове на партийно ръководство, имат много добри и престижни професии. Имат доказани качества като мениджъри. Защо да не се случи това и в политиката. Мисля, че това е доброто бъдеще за всяка една от партиите. Дано хората да оценят това, което ще направим.
Фокус:През януари 2017 г. предстои 3-тият Конгрес на АБВ, на който се очаква да бъде избран и нов лидер, какъв трябва да е той и накъде ще поведе АБВ?
Георги Първанов:Той със сигурност трябва да бъде млад, енергичен, високообразован. Това е характеристиката – генезисът на АБВ и новият лидер не може да бъде по-различен в това отношение. Със сигурност младият и нов лидер трябва да бъде по-радикален. Това е едно от нещата, които не се случиха при сегашното ръководство, защото ние сме живели в друго време. Нашата епоха в политиката имаше други закони. Тогава проблемите се решаваха по друг начин, сега те изискват радикални решения и новият лидер и ръководство, защото АБВ трябва да бъде колективна партия, трябва да предложи такива решения.
Фокус:През 2017 г. предстоят и предсрочни парламентарни избори. Готова ли е АБВ за тях и какви политики ще предложите, за да привлечете повече леви избиратели ?
Георги Първанов:Ние сме непрекъснато в бойна готовност за избори. Сега излязохме от едни, влизаме в други. За един кратък срок от не повече от две години и половина, ние минахме през целия цикъл от избори – четири избора, което беше голямо изпитание за една млада формация, която няма ресурс и голяма част от кадрите ѝ са били неподготвени. Сега вече са с висока подготовка. Ние ще имаме силни листи, т.е. ще заложи на мажоритарния елемент, независимо че няма да има нов Изборен кодекс, който да смени правилата. Ще заложим на силна гражданска квота, така както го направих през 2001 г., когато като лидер на БСП – тогава една трета от избраните депутати бяха от гражданската квота. Тогава аз наложих, позволявам си да кажа с авторитета, който съм имал, за депутати лица като Ирина Бокова, Весела Лечева, проф. Борислав Борисов, проф. Огнян Сапарев. Това е линия, която се опитвам да внуша и мисля, че няма да има проблеми и на АБВ. Ние имаме силен Граждански съвет и в момента. Мисля, че това е пътят – партиите да дадат шанс на ума и таланта на нацията да управляват, както казваше д-р Петър Дертлиев преди много, много години. Загубихме много кадърни млади хора в чужбина, мнозина от тях отидоха в бизнеса безвъзвратно за политиката и управлението. Сега полека – лека трябва да вкараме в администрацията и управлението свестни, почтени и добри професионалисти.
Фокус:Какви цели си поставяте през следващата година?
Георги Първанов:АБВ трябва да влезе достойно и силно в бъдещия парламент, да има активна роля. Все ми се иска да бъде ролята на незаобиколим фактор в следващия състав на парламента, както и досега да ражда много инициативи, да прави много закони. Буквално онзи ден приехме Закона за ветераните от войните, който беше дело на ген. Михов и на нашия екип на парламентарна ни група. Ето такива социални, патриотични закони трябва да произвеждаме в бъдещия парламент.
В личен план ще се радвам, ако имам принос в тези усилия, да бъдат резултатни, това да се случи на АБВ. Бих искал да имам повече време за себе си, за семейството си. Има много книги, които през годините съм събирал и искам да започна да ги чета. Надявам се да имам достатъчно време за това. Има книги, които искам да напиша, защото има много неща, които бих искал да разкажа за българската политика. Не толкова като мемоари, колкото за изследване за онова, което се случи в българския преход, за онова, което не се случи – за равносметката на този нелек период в историята на България.
Фокус:Какво ще пожелаете на нашите читатели и слушатели за следващата година?
Георги Първанов:Пожелавам да бъдат добре информирани. Вие правите точно това, защото добре информираният човек може да взема позиция, решения. Пожелавам им, разбира се, това което се пожелава на Коледните и Новогодишните празници – да са живи и здрави, да са щастливи семействата им, да може България да отлепи от дъното и да започне да просперира и да се мерим с другите европейски народи, както казваше Апостолът Васил Левски.
Деница КИТАНОВА

Print Friendly

Автор: Агенция "Фокус"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *