145632183918491

Велислава Дърева: За над 90% от българите 3-ти март е денят на нашето възкресение от 500 години кръв, смърт и гибел


Велислава Дърева: За над 90% от българите 3-ти март е денят на нашето възкресение от 500 години кръв, смърт и гибел  Снимка: Информационна агенция „Фокус“

Журналистът Велислава Дърева в интервю за предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“

Водещ: Госпожо Дърева, националният празник на България е важна дата и за Русия. Трети март слага край на Руско-турската война от 1877-1878 година. На фона на обтегнатите българо-руски отношения ще празнуват ли българи и руснаци тази година?
Велислава Дърева: Аз мисля, че няма да празнуват само тези, които в продължение на 25 години ни говорят едно и също, едно и също, едно и също. Че няма робство, робството е метафора, че всъщност това е една идилия, че това е едно благотворно присъствие, съжителство и вече забравих какво още. Нали, всички тези невероятни определения. И знаете ли защо това натрапчиво твърдение, че няма турско робство, от къде идва това желание да ни внушават това? Отговорът е много прост. Защото като няма робство, значи Русия няма от какво да ни освобождава. Следователно въпросната Русия, водена от своите гадни имперски интереси, се е надомъкнала тук уж нещо да ни освобождава, обаче нямало от какво. Така че тези хора няма да празнуват, аз съм сигурна в това. За мен лично, а и мисля и за мнозинството българи, като казвам мнозинство имам предвид 90% най-малко, 3 март – това е денят на нашето освобождение, това е денят на нашето възкресение. Защото България наистина възкръсва от едни 500 години кръв, смърт и гибел. Достатъчно е човек отново просто да прочете писмата на Васил Левски и публицистиката на Христо Ботев, без да чете нищо друго, това му е напълно достатъчно, за да разбере за какво става въпрос. Аз ще ви дам само един-два примера. В първите десетилетия след тъй нареченото присъствие, са унищожени две трети от българския народ. Две трети. Ние сме останали не повече от 700 хил. души. Това е критичната граница, при която може да съществува една нация. Критичната граница. Много идилично очевидно е било, особено кръвният данък „девширме“. Знаете ли какво означава девширме в превод?
Водещ: Не.
Велислава Дърева: Това означава как пчелите събират цветния нектар. Тоест турският поробител е събирал цветния нектар. Във всички тези години, докато съществува кръвният данък, той официално е прекратен в началото на 18 век, но това не означава, че е приключило, защото еничарския корпус е разпуснат много по-късно. През всичкото това време през еничарския корпус са преминали 5 млн. християнски момчета. От тези 5 млн. минимум 3 млн. са български деца. Взимани са най-красивите, най-силните, най-здравите. Има един въпрос обаче – колко са завлечените български момичета и девойки? Тук не можем да говорим с числа. Докато при момчетата можем да говорим. Така изглежда тази идилия, наречена турско присъствие, съжителство и каквото ви дойде на ума.
Водещ: И от историческия план, ако пренесем тези отношения в съвремието ни, очаквате ли ескалиране на напрежението след дипломатическите „жестове“ между България и Турция?
Велислава Дърева: Разбира се. В продължение, пак повтарям, на 25 години българските политици в своята огромна част направиха всичко възможно, за да съсипят отношенията ни с Русия. Ама и възможното, и невъзможното. Бойко Борисов, тъй нареченият премиер на България, не искам дори да споменавам президента, пък се явява пощенски гълъб на турските интереси. Това е някаква невероятна слепота. Защото в Турция главната стратегия – това е стратегическата дълбочина, формулирана от Ахмет Давутоглу, това е стремежът за възвръщане на влиянието на Османската империя върху нейните някогашни територии. Мисля, че човек трябва да е сляп, за да не вижда какви претенции предявява към нас. И не само към нас, а и към много други държави, Турция със своята неоосманистка стратегия. И така, в момента ние сме като някакви неблагодарници в очите на Русия, макар че тази неблагодарност можем да отнесем към една шепа български политици. И в същото време като някакви васали спрямо неоосманските тежнения на Турция. Това е изключително ужасно състояние, в което се намира България в момента.
Водещ: Освобождението дава на България възможност да отстоява самостоятелно националните си интереси, да ги дефинира. Днес свободни ли сме да правим това в ЕС, в НАТО, ООН, където имаме кандидат и за генерален секретар подкрепен, макар според мнозина със закъснение от българското правителство.
Велислава Дърева: Може ли отзад напред да отговоря, много сте права в това, което казвате. Защото нашето любимо, прекрасно, чаровно правителство направи всичко възможно, за да попречи на кандидатурата на госпожа Ирина Бокова. Всичко възможно. Мога да ви кажа, че знам със сигурност, че лицето наречено външен министър вече изпраща инструкции до нашите посланици да работят срещу госпожа Бокова. Кампанията срещу госпожа Бокова тепърва започва. Вие не си мислете, че нещо е приключило. Напротив. Сега започва тази кампания и тя се движи от България. По-конкретно от българските управляващи. И още по-конкретно от един външен министър, който изобщо не е български, а той си е просто назначен от Държавния департамент. Ние трябва да си даваме сметка какъв е този външен министър. Сега, дали ние можем да отстояваме своята независима самостоятелна политика в ЕС и НАТО. Всичко това зависи отново от позицията, от поведението на българските политици и държавници. За съжаление ние нямаме нито политици, нито държавници. Когато България беше приета в ЕС след многогодишно изнудване и рекет, след като ни изюдиха да унищожим своята индустрия, своята ядрена енергетика, здравеопазване, образование, наука и всичко каквото ви хрумне. Аз тогава казах, че трябва да защитаваме своите интереси. Един много скъп мой приятел, уважаван от мен човек казва: Защо казваш да защитаваме? Значи ти смяташ, че някой ще напада нашите интереси, ще работи срещу тях? По-добре употребявай думата отстояваме. Мина известно време и се оказа, че аз съм била права. Ние наистина трябва да защитаваме своите интереси.
Водещ: А защитаваме ли ги по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции – една много важна тема, и още една много болезнена тема, тази с бежанците.
Велислава Дърева: Дълбоко не правим това. Първо, защото вие знаете, че много малко хора в България се занимаваме с тази тема за Трансатлантическото споразумение. Второ – то се пази в изключително дълбока тайна.
Водещ: Много малко се знае за него.
Велислава Дърева: Дори евродепутатите, дори те имат много ограничен достъп до реалните текстове на това споразумение. Тук някои хора пишем, но никой не желае да ни чуе. Целта на това Трансатлантическо споразумение е тоталното подчинение на Европа или ЕС, на американските интереси. Това е едно. И второ – за откъсване на Европа от Русия, защото американският интерес много добре знае, че прекъсването на тези връзки ще съсипят ЕС и ще дадат поредната възможност на САЩ да определят политиката на Европейския континент и респективно в целия свят. Колкото до бежанците ситуацията е абсолютно същата. Никаква защита на българския национален интерес. Никаква. Едно разумно действие аз не виждам. Бойко Борисов се явява пощенски гълъб на Ердоган и Давутоглу, Юнкер му изпраща писма със сърчица. Така не се прави външна политика. Външната политика, особено в този момент, в тази ситуация, в която се намира светът, защото говорим за света, за планетата, изисква висш дипломатически пилотаж. Но тук в България не само, че няма пилот в самолета, самолет няма дипломатически.
Водещ: Не е тайна, че санкциите за Русия и ответните мерки ощетяват българската икономика. Политиката на българското правителство по отношение на санкционния режим поставя ли, според вас, на преден план въпреки всичко националния интерес?
Велислава Дърева: Не, политиката на българското правителство по отношение на тези санкции е съвършено безотговорна. Никой не може да задължи България да въведе такива санкции. Както виждаме, много други страни не ги въвеждат, или ако са ги въвели, започват да ги смекчават. А пък други, както ги смекчават, така ще стигнат до тяхната отмяна. Поведението на българското правителство е тежко васално поведение, служи на чужди интереси, не на българските. Тези чужди интереси не са руските, както си въобразяват нашите хонорувани русофоби, ни най-малко. И най-вече политиката на нашето правителство… аз защо ли употребявам думата „нашето“, аз не смятам това правителство за наше, правителството работи с всички сили срещу българския интерес. Излишно е да напомням, че Борисов сутрин казва едно, по обяд друго, вечерта трето, а на другия ден излиза нещо четвърто. Тоест никой от нас не може да разчита на някаква ясна позиция, която като е изречена се следва и се отстоява. Няма такова нещо в българската политика.
Водещ: БСП предложи стъпки за облекчаване на парламентарните контакти между Руската федерация и страните членки на Европейския съюз. По какво още се различава отношението на левицата към Русия от това на дясното управление?
Велислава Дърева: Вижте, левицата винаги е имала според мен най-правилното, най-почтеното отношение към Русия – Русия като държава, Русия като съвременна държава и Русия като история. Защото между нас наистина връзките са много далеч във времената. Само ще напомня, че акад. Дмитрий Лихачов в една своя лекция казва: „Ако да не бяха българските духовници и книжовници, ако не беше кирилицата, Русия е била на косъм да приеме исляма, нямаше да има Русия – това, което е, тази велика православна държава. Ние сме дали на Русия кирилицата и православието, а Русия на нас ни е дала свободата. Мисля, че това са изумителни отношения в историята и във времето. И само някакви негодяи и непочтени хора могат да отричат тези факти. Това е, което дълбоко мен ме наскърбява. Прочетох тези дни, че нашите българи в Лондон нямало да празнуват 3 март в българското посолство. Прегледах сайта на нашето посолство в Лондон и не видях съобщение за някакво празнуване. И какво се оказва? Че нашите българи в Лондон ще празнуват в руското посолство. Това трябва да е ужасно засрамващо за т.нар. българска дипломация. Та като говорим за тези неща, не просто отношението на българската левица, а отношението на българския народ към Русия не може да бъде изчегъртано, няма как да го изтриеш от историята. Това са такива връзки, които и най-кретенският политик, и най-самоубийствената политика не може да унищожи. Затова всяка стъпка към подобряване на нашите взаимоотношения с Руската федерация трябва да бъде приветствана. И всяка глупост, свързана със смразяване на тези отношения, с тяхното влошаване, трябва да бъде много тежко обществено остракирана.
Водещ: Народът, за щастие, винаги се оказва по-мъдър от политиците. Историята и нейният ход също. Така че да се надяваме, че това ще се случи.
Велислава Дърева: Абсолютно сте права. Правителствата идват и си отиват, народите остават. Никой не може да им попречи да бъдат приятели и да се обичат.
Росица АНГЕЛОВА

Print Friendly

Автор: Агенция "Фокус"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *