82% от българското население подкрепя твърденията, които се разпространиха в западните медии, че България е бедна и корумпирана държава. Това сочат данни от експресен сондаж на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“.

Този проблем днес е повече от актуален, защото в Народното събрание тече обсъждането на внесения от БСП вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“, като темата за вота е „корупция„.

Снимка 335818

Източник: „Галъп интернешънал“

БСП с второ повикване Борисов да се яви

БСП с второ повикване Борисов да се яви

Премиерът следи дебата, но има международни срещи

На противоположния полюс – 16% от анкетираните са заявили, че не са съгласни с тези твърдения, а 2% не могат да преценят дали страната ни е бедна и корумпирана.

Всъщност новините от западните медии, според които България тъне в корупция, не са достигнали масово до народа. На въпрос „Вие лично чухте ли скорошните твърдения в западни медии, че България е бедна и корумпирана страна“ 35% от анкетираните са отговорили отрицателно. Останалите 65% от българите са запознати с тези твърдения.

Снимка 335817

Източник: „Галъп интернешънал“

Най-корумпираната страна поема председателството на ЕС

Най-корумпираната страна поема председателството на ЕС

Това недоумява британският в. „Гардиън“

Според 67% от анкетираните българи докато България е ротационен председател на Съвета на ЕС, партиите трябва да загърбят всички противоречия помежду си. 27% сочат, че това не е редно, а 6% не могат да преценят или са без мнение по въпроса.

Почти половината от запитаните (49%) са съгласни, че България трябва да помогне на Турция за затоплянето на отношенията между Турция и ЕС. Голям е и процентът от българи, които са на противоположното мнение – 42% смятат, че България не трябва да се меси в тези отношения. 9% са без мнение.

Турция затопля отношенията си с ЕС чрез България, тълкуват експерти

Турция затопля отношенията си с ЕС чрез България, тълкуват експерти

Подобно отразяване на събитие не е имало в турските медии

Темата за качеството на демокрацията у нас и за концентрацията на власт и влияние явно все повече си пробива път в обществото ни. 51% от българите твърдят, че демокрацията в страната ни е застрашена. 40% – че не е застрашена. На този въпрос отново 9% са без мнение. Данните могат да послужат само за хипотеза, но са важна „сигнална лампа“, обясняват от „Галъп“.

Снимка 335819

Източник: „Галъп интернешънал“

На фона на най-различните протести, които заляха страната ни през последните седмици, 38% от българите са готови да се солидаризират пряко с някаква форма на протест по темите от последните седмици, а 60% – не. Тези 38% са около 2 милиона българи, които споделят сериозна критика към статуквото.
Макар и да са малцинство, те са ясно свидетелство, че общественото напрежение явно е остава валидно, дори и на фона на тържественото откриване на европредседателството.

50% от запитаните българи възприемат мнението, че убийствата от последните седмици са по-скоро свързани с политиката. 37% пък смятат, че убийствата нямат общо с политиката, а останалите се затрудняват да отговорят.
Подобни въпроси показват ясно дълбокото и трайно недоверие на гражданите към политическия процес в страната, макар да въпросите да следят по-скоро обществения инстинкт по деликатни теми.

Юнкер: България е готова да пристъпи към еврозоната

Юнкер: България е готова да пристъпи към еврозоната

Румен Радев вярва, че когато българското председателство приключи, ЕС ще е по-силен

Сондажът показва и че все още мнозинството от българи не одобрява влизането на еврото – 48% от анкетираните не искат европейската валута да заменя националната ни такава, а 46% са на мнение, че влизането на страната ни в Еврозоната е по-скоро положително нещо.

Спрямо предишни социологически проучвания може да се направи равносметката, че неохотата към еврото намалява. Въпреки това изглежда следва да се положат повече усилия за поясняването на потенциалните ползи за страната ни от влизането в Еврозоната.

Снимка 335820

Източник: „Галъп интернешънал“

Проучването е направено сред 801 пълнолетни български граждани в периода 15 и 16 януари 2018 г.