Страховете от зараза с коронавирус по света остават високи, а общественото мнение е разделено по въпроса дали животът ще се върне към нормалното през 2021 г. Това показва глобално изследване, проведено от „Галъп интернешънъл“ в 19 държави.

Сред всичките изследвани 19 държави 67% от анкетираните се страхуват от заразяване спрямо 30%, които декларират, че не изпитват страх.

54% в изследваните държави не смятат, че заплахата от коровируса е преувеличена, докато 41% са на противоположното мнение.

С 59% България е сред страните, в които възприятията, че заплахата е преувеличена са най-силно изразени, заедно с Босна и Херцеговина (66%), Казахстан (61%) и Молдова (58%).

72% от българите смятат COVID-19 за овладян, но ограничават излизането навън

72% от българите смятат COVID-19 за овладян, но ограничават излизането навън

Според 83% отговорността за здравето е лична, а не на правителството

Подкрепата за работата на правителствата по овладяването на кризата остава висока – 63% одобряват, а 34% не одобряват начина, по който техните правителства се справят със ситуацията.

България е сред страните, в които стойностите на подкрепа, достигнати в периода между март и април, остават и в момента.

От „Галъп“ посочват, че одобрението за правителствата по света е повлияно отчасти от възприятията за това дали вирусът е под контрол. Глобалното мнение обаче е разделено – 44% смятат, че ситуацията вече е под контрол, а 49% – че още не е.

Мнозинствата в повечето държави обаче са единодушни относно финансовото влияние на кризата. В 14 от 19 изследвани държави мнозинството посочва, че доходите на домакинството им са намалели.

По отношение на очакванията за връщането на живота към нормалността 41% от запитаните вярват, че до края на годината животът ще се завърне към нормалния си ход, докато 47% не са съгласни. Хората в Казахстан (65%), България (61%), Малайзия (60%) и Пакистан (59%) са по-големи оптимисти в това отношение, докато три от членките на Г7 – Япония (11%), САЩ (28%) и Великобритания (20%) изглеждат най-загрижени.

У нас страхът от коронавируса постепенно намалява от април насам. Данните обаче са регистрирани преди ескалацията на случаите от последните седмици.

Заплахата от коронавируса - сериозна, но все пак преувеличена според българите

Заплахата от коронавируса – сериозна, но все пак преувеличена според българите

22% са загубили сериозна част от доходите си

В началото на юни повечето българите смятат, че ситуацията с коронавируса вече е под контрол. Данните за разпространението на заразата в последните седмици обаче са силно динамични и са възможни промени и в усещанията за тревога и контрол над ситуацията.

Същевременно сънародниците ни са убедени, че отговорността за решенията относно здравето е лична (84%), а не на държавата (10% са склонни да прехвърлят отговорността на държавата).

Подкрепата за правителството заради ситуацията се запазва на нивата от април -77%.

Българите са сред най-силно убедените, че заплахата от коронавируса е преувеличена – 59% от запитаните у нас са на това мнение. Съмнението в сериозността на заплахата все пак намалява през последните месеци, но въпреки това България е сред водещите в това отношение.

Българското общество е сред тези, които в най-голяма степен очакват животът да се нормализира до края на годината (61%).

От „Галъп“ поясняват, че до голяма степен това може да се свърже с икономическия ефект на пандемията, който е усетен в доходите на половината от домакинствата у нас.