27751482_300792480447498_6792965490363198437_n

БУКВИ НА 1163 ГОДИНИ

 

 

Д-р Георги Чалдъков

 

Думи, вий идвате с лица от звук (Христо Фотев) и смисъл (Аристотел).

„В началото беСлово, и в Словото бе Бог, и Бог бе Слово…“ – са първитедуми, изписанипрез 855 г.с български букви от Св. Кирил – Константин Философ.

Възхитително! Ние вече 1163 (хиляда сто шестдесет и три) години изписваме мисли и чувства сбългарската азбука, първоначално наричана „глаголица“, след това, на името на Св. Климент и Св. Наум – „климентица“ и „наумица“, днес популярна в света като Cyrillic alphabet(кирилица). С нея Св. Паисий Хилендарскинаписа „Славянобългарска история“, Иван Вазов – „Аз съмбългарче“, Пейо Яворов – „Две хубави очи“, Христо Фотев– „Бях на самия връх на мойта младост“, професор КостаКостов – „Няма грозни думи! Има грозенконтекст, породен от безсмислено подреждане на думите“.

За подреждането гениално е казал Моцарт – на въпрос, как създава музика, той отговорил: „Много просто. Подреждам наблизо звуци, които се обичат“. Сега остава„много простото“ за гениите и най-сложното за мен: подреждане на думи, които се обичат. Например, от срещата на любов и знание се получава „любознание”, от род и любов – „родолюбие“, а думата „сполучи” искам да означава „получавам, защото уча”, защото вярвам, че „който учи, той ще сполучи”.Думата „доназдраве“звучи по-всеобхващащо от „довиждане“, защото в нея има и виждане, и пиене – едновременно.

Не подреждане на думи, които се мразят, обругават, ненавиждат, иронизират, ароганстват. Забравили послания, където за първи път се срещат Слънцето, Науката и Душите: Напред! Науката е слънце, което във душите грей! – химн на всички български училища, написан от Стоян Михайловски на 15 април 1882 г. в Русе.

Защо, така изписани и изпявани, тези свещени думи обаче започнаха да напускат душите ни, е тема за размисъл. И тревога. Вече често заменяме български с чужди думи. По данни на Института за български език от 1989 до 2012 г. в нашия език са навлезли повече от 5000 предимно английски думи.Те са използвани безнаказно и от българските медии и политици. Получава се нещо катобулнглиш – смесица от български и английски. Подобно на конглиш – вече използаван от млади южнокорейци, денглиш – от млади немци, хинглиш – от млади индиици.

Знаем Бакхус и Дионисий, не познаваме Руевит – славянския Бог на плодородието и виното. Покрай „елита“, „легендите“, „лидерите“, „Корнелия“ и „Бойко“ забравихме, че има вещи люде – тези, които правят нещата с вещина, сръчност, умение. В Яв –явният, видимият свят на Световното дърво на славяните – е време да укротим комплексите си за малоценност и да не ругаем по-вещите от нас.

„Неразумни и юроди“пропагандират, че Св. св. Кирил и Методий, Левски, Ботев, Вазов и турското робство са митология, а не реалност. Наричат „мит“ приносите нацар Симеон Велики. И на Св. Паисий Хилендарски, който завършва „История славянобългарска“ преди 256 години – през 1762 г. в Зографския манастир – 22 години преди ИмануелКант да напише „Що е Просвещение?“ на 30 септември 1784 г. в Кьонигсберг, Прусия.

Като всеки човек, българинът е съчетание на гени и меми, в което кирилицата е нашият код в културния геном (мемом) на Европа:

Напред! Науката и изкуството са Слънце,

което във Душите грей.

Не само на 24 май!

 

Докато го разчитаме, ще бъдем достойни българи – другото е сублимиране, нихилиране в глобализацията.

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *