Най-неизрядният платец на здравни вноски е правителството. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова при внасяне на вота на недоверие в Народното събрание.

По думите й при положение, че държавата не внася системно вноските на децата, пенсионерите и държавните служители, в момента Министерство на здравеопазването предлага реформа, която се крепи единствено на увеличаване на вноските чрез допълнителното здравно осигуряване.

От БСП внесоха вота на недоверие в здравеопазването в парламента и поискаха оставката на ГЕРБ и Обединени патриоти (ОП). Това обяви лидерът на червените Корнелия Нинова пред медии.

Едва 6% от българите готови да плащат и за здравна застраховка

Едва 6% от българите готови да плащат и за здравна застраховка

По-малко от 20% от българите одобряват настоящия модел

Мотивите за вота и оставките – „те (ГЕРБ, б.р.) не искат и не мога да се справят с катастрофалното състояние в сектор здравеопазване в страната. Стотици български граждани не могат да се лекуват или защото нямат достъп до лекар, или нямат пари да си платят лечението, поясни соцводачът.

„Другите стотици хиляди, които са изрядни платци на здравните си осигуровки, трябва да доплащат, което се противоконституционно“, възмути се Нинова, добавяйки, че лекарствата се изнасят извън България и населението било принудено да ги купува от други държави.

Лекари и медицински сестри напускат България.

Хасърджиев: България е малка за няколко здравни каси

Хасърджиев: България е малка за няколко здравни каси

Идеите на МЗ засега са чисто финансови, не здравни

Тя припомни, че правителството на премиера Бойко Борисов не е върнало близо милиард и половина лева, отнети от всички здравни застраховки от хората и ги прехвърли в общия бюджет, въпреки решението на Конституционния съд.

„Вместо да се заемем с тези истински проблеми на здравеопазването, вместо държавата да стане изряден платец, те (управляващите – б.р.) искат да натоварят допълнително работещите българи със задължителна здравна застраховка от 12 лева“, изтъкна лидерът на столетницата.

С вота на недоверие БСП предлагат алтернатива за здравеопазването

С вота на недоверие БСП предлагат алтернатива за здравеопазването

Според Нинова сега доплащането ставало „под масата“ , а сега се узаконява

Състоянието на сектор здравеопазване е катастрофално, подчерта Нинова и допълни, че правителството е некадърно да се справи с проблемите в държавата.

От БСП си дават сметка, че със 79 гласа от 240 няма как да бутнат кабинета. Важното според червените било, че чрез внесения вот в здравеопазването да се установи, че наистина състоянието е катастрофално, и че правителството наистина не би могло да се справи с проблемите в държавата.

Освен това чрез вота трябва да се види, че наистина има друга алтернатива за здравеопазването в България.

Нито ГЕРБ, нито ОП са без алтернатива… Алтернатива винаги има и в мотивите си, ние сме представили нашата алтернатива за здравеопазването в България, подкрепена със становище на пациентски организации, лекари, общинските болници и други“, отсече Нинова.

Нинова се закани, че няма да позволи да се обезличи вотът на недоверие до елементарни и жълти нападки към БСП.

„Състоянието в държавата е такова, че няма никакво време да се отлага повече„, отсече лидерът на столетницата и добави, че политиката на управляващите представлява отстъпление от конституционното задължение на социалната държава да гарантира качествено здравеопазване на всеки един гражданин.

Нинова убеждава Лекарския съюз, че БСП са алтернатива

Нинова убеждава Лекарския съюз, че БСП са алтернатива

На срещата не е обсъждан вота на недоверие, а проблемите в здравоопазването

Припомняме, на пленума на БСП преди три седмици бе обявено, че след обявените предложения за здравна реформа от министър Кирил Ананиев социалистите подготвят третия си вот на недоверие към правителството Борисов 3.

От БСП обаче заявиха, че няма да търсят подкрепа в останалите парламентарно представени партии и опозицията в лицето на ДПС, а подкрепа ще търсят в съсловните организации и засегнатите от реформата страни.
Днес БСП се срещнаха с представители на Българския лекарски съюз, в петък миналата седмица със застрахователи, а преди това срещите протекоха с неправителствени организации и др.