Още по темата

  • Борисов: Ако ще се готвим за война, тогава трябва да преориентираме държавата
    Преди 1 ден

„Не може да си представите какви усилия съм правил, за да събера всички на едно място – данъчни, полиция, прокуратура. Това е голямо усилие, което трябва да го правиш всеки ден. Така че, в това направление – битката с контрабандата – мисля, че надделяхме, но само 2 месеца служебно правителство и 200 млн. по-малко в бюджета”, коментира днес на дискусията „Бизнесът и правителството в един отбор” премиерът Бойко Борисов. Той посочи като основни приоритети в бюджета за догодина подобряването на образованието и повишаването на доходите в България и призова частния бизнес да вдигне заплатите.

ГЕРБ обеща: По-високи заплати във всички сфери

Борисов слуша Радев: Без нови изтребители в армията

Защо ниските заплати са разрушителни за България

Официално: Увеличиха учителските заплати с 15%

„Преди 2 г. контрабандата на цигари беше 34% и затова всичките тези компании напускаха България. Сега по техните данни, контрабандата е под 7 върви към 6%. Смятайте, преди колко милиарда черни пари са отивали на година”, посочи той.

Борисов коментира, че над 100 закона се променят сега, за да се облекчи административната тежест.

„Бизнесът много добре го знае това. Трябва да помислим. Нашите българи отиват да работят във Франция, Италия. Може ли да си направим така заплатите, че да си останат българите тука. Може със сигурност, защото сега ние сме на критичните 6% безработица. Голяма част от тези 6% са хора, които не искат да работят, защото има абсурдна социална политика. Плащаме за всичко и навсякъде. Около 10 000 деца чрез тази мярка към семействата, която приложихме, влязоха повече в училище, иначе те щяха да останат неграмотни. Сега се оказа, че и миналата година не са посещавали училище някои. След години като пораснат, ще са неграмотни, какво ще работят? Отново ще легнат на социалната система”, каза Борисов.

„Трябва да създадем усещането на хората за справедливост, колкото повече работим в тази посока, толкова по-добре. Като дойде петък няма разминаване по „Витошка”, кафе няма празно. Зле сме, но… колко да сме зле, като в София няма разминаване, ама не само в София, но и в Бургас и Варна”, отбеляза премиерът.

„Решихме двойно увеличение за учителските заплати, за да ги върнем добрите учители в училищата, а и да мотивираме и децата. Надявам се, че тази инвестиция и вие ще я подкрепяте и ще даде резултат”, обърна се Борисов още към бизнеса.


Вицепремиерът Томислав Дончев също подчерта, че в момента фокусът на политиката на правителството е образователната система.

„В образованието има много амбициозни цели, дори да успеем да върнем всички деца в клас, дори да подобрим резултатите по писането, това би означавало, че се движим на нивото на нормалното, а не на високите цели. Трябва да придвижим мисленето напред”, отбеляза вицепремиерът.

Дончев изнесе данни за брутния вътрешен продукт, който вероятно ще достигне рекордните 100 млрд. лв. в рамките на тази година. Експортът на България за последните 15 г. се е увеличил 6 пъти и се очаква да възлезе на 65 млрд. лв. през 2017 г. Безработицата е по-ниска, а заетостта е по-висока от предкризисните нива, подчерта Дончев.

„Растеж 4% е добре, по-добре е 7 или 8%. Голямата цел е да бъдем истински добри в нещо – образованието плюс ефектите, които могат да се появяват по отношение на икономиката и индустрията, с ясното съзнание, че като не много голяма страна няма как да сме добри във всичко. Трябва да мислим в какво и как инвестираме”, поясни вицепремиерът.

Според него „една от функциите на управляващите е да бъдат гръмоотвод за обществения гняв, защото като няма гръмоотвод, общественият гняв се връща обратно в обществото”.