Четири от партиите се очертават със сигурно представителство в Европарламента. Това показва проучване на „Барометър България“, проведено сред 843 души.

Според социологическата агенция това са ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО.

Те отчитат и определен дял от колебаещи се избиратели, които биха могли да повлияят на крайните резултати в изборния ден.

Запитани дали ще гласуват на евроизборите на 26 май 33,8% от анкетираните заявяват, че ще го направят със сигурност, 36,5% се колебаят, а 29,7% категорично няма да се възползват от правото си на глас.

Снимка 423884

Източник: „Барометър“

На въпрос за коя партия/коалиция ще гласуват на предстоящите евроизбори отговорите на твърдо решилите да гласуват показват, че след значимия отлив от одобрение, през последните седмици ГЕРБ отново отбелязва лека преднина пред БСП. Подкрепата от 31,9% е генерирана до голяма степен от твърдите привърженици на партията.

От друга страна БСП, подкрепена от с 31,2%, не успява да привлече допълнителна подкрепа извън традиционния си електорат, защото повечето от избирателите не я разпознават като желана алтернатива.

Проучването показва, че се наблюдава отчетливо одобрение за ВМРО с водач на листата Ангел Джамбазки. Общо 7% от анкетираните заявяват твърдо намерение да гласуват за кандидатурата на воеводите.

След решението на партиите от коалицията на Обединените патриоти за самостоятелно явяване на евроизборите ВМРО успяват да привлекат вота на по-голямата част от избирателите им, като печелят одобрение и извън традиционния им електорат.

Представители в следващия европейски парламент ще има и ДПС. Партията на Мустафа Карадайъ получава 8,8% подкрепа.

Снимка 423885

Източник: „Барометър“

Останалите формации към момента остават под прага за излъчване на представител в Европейския парламент, като се наблюдава значим дял избиратели, които все още се колебаят дали да отидат до урните и за кого да дадат вота си, ако го сторят.

От колебаещите се дали да гласуват 14,3% биха подкрепили ГЕРБ, ако все пак решат да отидат до урните. Други 1,4% биха дали гласа си за ВМРО. В случая значение има фактът, че Ангел Джамбазки като водач на листа печели одобрение и привлича гласове и извън тясно партийният им електорат, както и че след решението на партиите от Обединените патриоти да се явят самостоятелно на избори част от симпатизиращите на коалицията като единна формация могат да насочат гласовете си към ВМРО.

БСП биха могли да привлекат вота на част от колебаещите се с леви убеждения – 8% от колебаещите се, в конкуренция с „Коалиция за България“ (АБВ).

Много от колебаещите се (36,4%) не са склонни да гласуват за конкретна листа, но все пак съществува вероятност да отидат до урните. Това означава, че вотът им ще бъде решен в последния момент.

Проучване на „Сова Харис пък показва, че за ГЕРБ-СДС биха гласували 34,4%, за БСП – 33,5%; за ДПС – 13,7%; за „Воля“ – 4,7%; за ВМРО-БНД 4,4% и за „Атака“ – 3,8%.

Относно въпроса коя партия би защитавала националните интереси на България в ЕП: 29,9% определят ГЕРБ; 21,8% виждат БСП, а 29,2% не могат да преценят.