Kutchikov

АБВ предлага цялостна ревизия на здравната система

 

Според доц. Кючуков има редица проблеми в здравната система, които обуславят нейната неефективност. Един от тях по думите му е фактът, че заради нормативната уредба здравето на хората се третира едва ли не като стока, а лекари и болници според закона са или еднолични търговци или търговски дружества. Според него това вреди и върху качеството на здравните услуги, което на практика няма значение, тъй като заради пазарния принцип на функциониране в лечебните заведение се гледа не толкова резултата, колкото броя на преминалите пациенти и извършените дейности. Като друг основен проблем той посочи и тежката бюрократизация на системата, която води до огромно отделяне на време по оформянето на документацията, а това пречи на лекаря да обърне достатъчно внимание на пациентите.

Доц. Георги Кючуков посочиq че огромни проблеми има и около собствеността на лечебните заведения – частни, общински и държавни, във връзка с факта, че всички непривлекателни и непечеливши дейности се вменяват предимно на  държавните болници, което ги вкарва в тежко финансово състояние. Като допълнителен негатив той подчерта и факта, че България заделя малко над 4 процента от БВП за здравеопазване, докато среднияj процент в Европа е над 7.

Във връзка с горепосочените негативи и редица други недостатъци на здравеопазването ни доц. Кючуков препоръча цялостна ревизия на здравната система. Той бе категоричен, че в основата и трябва да бъде пациентът, а не здравето да се превръща в търговски артикул. „От АБВ настояваме държавата да поеме контрола и финансирането на най-важните части от здравната система, които и сега са неин приоритет. Не виждаме смисъл в това държавата например да осигурява здравно съдии, прокурори, следователи, държавни служители, хора които са с добри доходи, а за тях се плащат минимални осигуровки. Второ държавата в момента плаща за други категории като деца, студенти и пенсионери 60 процента под минималната здравна вноска. Т.е. тя е некоректен платец. За това ние предлагаме адекватно финансиране на системата до стигане до средния процент от БВП за здраве, който се отделя в държавите от ЕС. Държавата трябва да поеме и контрола и финансирането на най-важните части от здравеопазването, които и сега са неин приоритет. Имам предвид спешната помощ, хемодиализата, психиатричната помощ и др. Финансирането на лечебните заведения трябва да става спрямо обема и качеството и дейността, която се извършва, независимо от собствеността на болниците. Трябва да се обърне и основно внимание на профилактиката, която е загърбена напоследък. Да се въведе електронното здравеопазване, за да се пресекат нередностите в системата, както и да се създаде система за реализация на кадрите в здравеопазването, което също е изключително сериозен проблем на този етап“, посочи той.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *