Георги Свиленски, Иван Ченчев и приближените на Корнелия Нинова регистрираха БСП за изборите. Това беше важно за нас като членове на БСП, заяви Иван Ченчев. Дадохме перспектива и възможност българските социалисти да гласуват за БСП, подчерта той. По думите му множество социалистите звънели с молба да регистрират БСП.

Виждате как сработи имунната система на БСП, доволен е и Иван Ченчев. След днешната дата 9 септември българските социалисти имат отново за кого да гласуват, каза депутатът. Днес е понеделник, ново начало, изтъкна той, обяснявайки защо са избрали днешната дата.

БСП се представлява в момента от Корнелия Петрова Нинова, обясни той.

Само Конгрес може да констатира оставката на Корнелия Нинова, според него. Иначе хората на Нинова са готови да се съобразят с решението на съда. БСП е едно, заяви и Георги Свиленски, който е категоричен, че няма как да има две БСП-та като в ДПС. Представляващият партията ще внесе листите, според него.

Свиленски обаче не пропусна да разкритикува и предвещае недобро бъдеще на коалицията около БСП – Съдбата на лявото обединение няма да е добра, защото те не са леви, нито са обединени. Събирал ги само интересът към листите. Който иска нека ни подкрепи, призова Свиленски. И към БСП на Нинова имало желание за колаборация.

Припомняме, че на 28 август Корнелия Нинова упълномощи Иван Ченчев и Георги Свиленски да изпълняват нейните функции като председател на партията и те да регистрират БСП за изборите. Но на заседание на Централното бюро на партията, което се проведе преди няколко дни, бяха изключени  Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев. На същото заседание пленумът на БСП задължи Нинова да подпише пълномощно, с което Атанас Зафиров да представлява БСП, но тя отказа.

На 5 септември Административният съд в София потвръди решението на ЦИК, с което изпълняващият функциите председател Атанас Зафиров е вписан като представляващ коалицията „БСП за България“. Същият ден БСП и още 20 леви формации подписаха коалиционен договор, като коалицията се казва „БСП – обединена левица“.

БСП и 20 леви формации подписаха коалиционен договор

БСП и 20 леви формации подписаха коалиционен договор

По думите на Мая Манолова Аз-ът на Корнелия Нинова докарал БСП до под 20 депутати