Gechev_photo(1)

Проф. Румен Гечев: Кабинетът „Денков“ е артистичната група в коалицията на ГЕРБ

 

„Каква е разликата между служебното правителство на Радев и кабинета „Денков“? В сегашното правителство артистичната група е тази  на Промяната. Те идват от служебните правителства, основните фигури в партията бяха издигнати именно от президента Радев и назначени от него – така че особена разлика няма. Това не е кабинет на партията на Промяната. Това е класическа коалиция, в която определена роля играе ГЕРБ, партията на Промяната са артистичната група. Социологическите оценки дават на кабинета около 20 и под 20% подкрепа за правителството.Това е една доста жестока оценка“. Това заяви народният представител от “БСП за Българи” проф. Румен Гечев, гост в предаването “Офанзива с Любо Огнянов” по Nova news .

 

Социалистът посочи важността на предстоящите местни избори и изрази съмнения относно работата на настоящото правителство под ръководството на Николай Денков. Той подчерта, че този кабинет не може да се определи като „кабинет на партията на Промяната“, а по-скоро като класическа коалиция, в която различни партии и групи играят различни роли.

 

По думите му са ясни множеството предизвикателства пред България, включително бюджетът за 2024 г., готовността за зимата и геополитическите напрежения, но определи и като важни запазването на националната памет и идеали, независимо от политическата обстановка.

 

Относно възможността за предстоящи парламентарни избори, проф. Гечев сподели, че социологическите оценки показват подкрепа за правителството от около 20% или под този праг, което е ясен знак за недоволство в обществото. Социалистът сравни кабинета на Николай Денков с предишните служебни правителства и подчерта, че геополитически и икономически политика не е променена значително.

 

Социалистът наблегна на факта, че българското правителство се е престрашило да изпълни санкции срещу Русия, което е довело до странно положение, в което петролът се внася през Индия, вместо директно от Русия. А това носи разходи за България.

 

Разглеждайки растящите цени на бензина, проф. Гечев даде обяснение за този феномен. Той посочи, че ръстът на цените на горивата се дължи на необходимостта на „НЕФТОХИМ“ да сключват дългосрочни договори за доставка на петрол по предвидими цени. По негово мнение, този процес е нормален и свързан със спекулациите около цените на петрола и се очаква да продължи в бъдеще.

 

Професорът коментира и дългогодишните атаки срещу БСП, но подчерта, че от десетилетия се правят опити да се ликвидира БСП, но те не са успели в този си стремеж.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *