След мощната буря с градушки, която мина вчера надвечер в много области в Северна България, днес ще се оценяват и описват щетите по земеделската реколта и по гражданската инфраструктура.

Градушки с различни размери на ледените късове паднаха във Ловеч, Велико Търново, Габрово, Сливен, Ямбол.

Много частни и обществени сгради в област Велико Търново са пострадали, където бурята беше най-силна и нанесе най-много щети. Няма информация за пострадали хора. Имаше останали населени места без ток. Кметът Даниел Панов вчера спешно свика Кризисния щаб, а днес започва отстраняването на щетите.

В областния град е откъсната метална конструкция на училище „Вела Благоева“. Днес ще е неучебен ден за училището.

Щети има в цялата Великотърновска област. Счупени са прозорци на много сгради. Сериозно пострадали са и селата Малки чифлик и Самоводене. Има къщи с начупени керемиди, пострадали покриви.

Едно семейство от село Шереметя е настанено в общински имот, тъй като е отнесен покривът на къщата му. С напълно потрошени предни стъкла и щети по тавана и капаците са над 100 автомобила на открито на автокъща в селото.

В село Шереметя на главния път София – Варна градушката е била с големина на орех.

В Ловешко днес също ще продължат огледите на щетите от снощната буря, придружена с градушка, която наводни улици, унищожи реколта и прекъсна тока на много места.

Само за около 20 минути над Ловеч са се изляли 25 литра дъжд на квадратен метър. Най-сериозно е засегнато село Радювене, което е ударено от градушка за втори път в последните дни. Очаква се днес кметът на община Ловеч Страцимир Петков да обяви там частично бедствено положение. Градушка удари и Летница.

Буря, придружена с градушка, удари и Сливен и околните села. Градушката е била с големината от лешник до орех. По данни на Регионалната дирекция за борба с градушките най-сериозно са ударени кв. „Речица“, село Мечкарево и населени места от западната част на общината. Без електричество е останала част от вилната зона на Сливен.

Както в града, така и в околностите има паднали дървета.

Градушка падна вчера вечерта в района на Габрово. Силният дъжд, премесен с ледени топчета с големината на череши, продължи за кратко. Няма информация за щети.

Най-слаба е била градушката над Ямбол. Там има сигнали за паднали държета и нанесени щети върху автомобили.