Служебното правителство Главчев – 2 ще направи всичко необходимо, за да може предсрочните парламентарни избори да са честни, прозрачни и свободни. Ако има съмнения, ще действаме безкомпромисно и светкавично. Бъдете уверени, давайте информация за нарушения на изборния процес, защото по всеки един сигнал, който се подава, ще бъде взето отношение, за да не се изкриви вотът на българските граждани. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на блиц контрола в Партийния дом.

Той добави още, че служебният кабинет планира да извърши всички „необходими мерки“, които да препятстват опорочаването на предсрочните парламентарни избори.

Главчев отново се похвали, че и на предишните избори 2 в 1 през юни месец не е чул вотът да е бил изкривен. Служебното правителство ще положи и допълнителни усилия за гарантиране честността вота. Ако след изборите се даде информация, че е имало опорочаване, ще е като след дъжд качулка. Основно изборите се организират от ЦИК, а изпълнителната власт осигурява материалното и техническо протичане на вота, подчерта служебният премиер. Припомняме, че и вчера, по време на заседанието в МВР по темата за изборите, каквото се свиква преди всяка една кампания, премиерът прехвърли основното отговорност за организацията върху ЦИК, а не върху МВР, които се занимават с купения вот. А и отговорността на МВР, по думите на Главчев, била споделена с прокуратурата.

Главчев: Не МВР, а ЦИК организира изборите

Главчев: Не МВР, а ЦИК организира изборите

Хипотеза е купения вот, но и там МВР действа съвместно с прокуратурата

Сигналите за нарушаване на изборния процес да се подават по време на изборите, а не след дъжд качулка„, призова още веднъж Димитър Главчев.

Главчев изтъкна още, че няма информация дали се е правило „ала-бала с машините“ за гласуване през годините. Той увери, че служебното правителство ще направи всичко възможно и сега да няма такова нещо. Главчев увери още, че на предишните предсрочни парламентарни избори, които се проведоха заедно с европейските избори на 9 юни, е нямало „ала-бала“ с машините.

Припомняме и че министър Росен Карадимов, който е и основния отговарящ за организацията на изборите, анонсира нови мерки с акцент върху видеонаблюдението на процеса на преброяването и отчитането на изборния резултат от СИК.

Росен Карадимов обеща особено внимание при видеонаблюдението на изборите

Росен Карадимов обеща особено внимание при видеонаблюдението на изборите

Основният въпрос, който ще поставим, е този за избирателните списъци, каза още той

По отношение на защита на децата от педофилия преди старта на първия учебен ден, Главчев заяви, че правителството е „влязво в информация“ за изграждането на национален регистър на педофилите, като прокуратурата ще предостави и данни на служебния кабинет.