Daniela Billboard(1)

ДАНИЕЛА БОЖИНОВА:КАКВО НАПРАВИХ КАТО ВАШ НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ В 49-ТО НС

ДАНИЕЛА БОЖИНОВА, депутат и кандидат за народен представител от Зелено движение, МИР Бургас

OtchetDB (2)(3)

 

ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ

Зададох 42 въпроса към правителството по проблеми на околната среда, земеделието, здравето, градоустройството и местното самоуправление. Отправих искания към държавни ведомства за набавяне на важна обществена информация. Ето някои резултати:

Постигнах мащабно оповестяване на няколко хиляди решения на Комисията за земеделските земи, съдържащи се в 138 протокола. Достъпът до решенията даде възможност за граждански натиск и възстановяване на защитена местност „Камчийски пясъци“.

Въпросите ми за здравния риск за хората и населените места доведоха до изготвяне на нова Наредба за санитарните отстояния за инвестиционните проекти. В момента тя е представена за обществено обсъждане от Министерството на здравеопазването.

ЗАКОНОДАТЕЛНИ ИНИЦИАТИВИ

Предложих промени в няколко закона, с които да осигурим законодателни гаранции за чиста и благоприятна околна среда за всички, включително защита на Черноморието, биоразнообразието, земеделските земи, санитарните отстояния на вредни производства от нашите домове.

С успешно прокарани промени в Закона за акцизите и данъчните складове осигурих свобода за домашните пивовари в България. Хобито да приготвяш бира за собствена консумация вече е законно и необлагаемо в рамките на 100 л. Митниците няма да преследват домашните пивовари, а данъкоплатците няма да плащаме безсмислени разходи за проверки и съдебни дела.

Внесох предложение за промени в Конституцията, които да осигурят по-добра защита на българските граждани във връзка с климатичната криза. То беше подкрепено с подписи и писма от 1500 учени и общественици. Климатичната поправка на Конституцията беше отхвърлена от мнозинството.

От парламентарната трибуна защитих нуждата от повишена конституционна защита на здравето и имуществото на хората в условията на нарастващ риск от бедствия. Критикувах липсата на усилия за включване на гражданите в конституционния процес.

КАК ГЛАСУВАХ

Бях единственият депутат в коалиция ПП-ДБ, който гласува ЗА референдума относно еврото.  Независимо чия инициатива е референдумът, независимо че подкрепям влизането в еврозоната, смятам, че трябва да го направим с информиран избор и обществено съгласие. Вярвам, че гражданите трябва да имат думата при вземането на важните решения за бъдещето.

Гласувах ПРОТИВ измененията в Закона за горите, целящи  повече дърва за огрев, сечи и местни “патронажи”.

Гласувах ПРОТИВ влошаване на екологичното законодателство, мълчаливото съгласие за големи инвестиционни проекти и други промени, наложени от ГЕРБ и ДПС под предлог за защита на инвестициите.

КАКВО ЩЕ НАПРАВЯ В СЛЕДВАЩОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ?

В Изборите за 50-ти парламент партия Зелено движение се явява самостоятелно, след като напусна коалиция ПП-ДБ. Ангажирам се да работя за следното:

  • Антикорупция: довършване на съдебната реформа, предотвратяване на партийния картел и лобизма на тъмно – промени в закона за политическите партии, прозрачност, отчетност на партиите, регламент за лобистката дейност.
  • Развитие на местното самоуправление: фискална децентрализация и финансова автономност на малките населени места.
  • Нов закон за прякото участие, който да овласти гражданите да вземат окончателни решения по важни местни и национални въпроси; електронна гражданска инициатива, чрез която българските граждани у нас и в чужбина да правят законодателни предложения и да ги подкрепят онлайн.
  • Екологична справедливост: решения, които засягат нашия живот и здраве, нашите домове и населени места не следва да се вземат без нашето участие – промяна в законите за здравето, концесиите, земеделските земи и др. ; възстановяване на нормите за отстояние; реформа в управлението на отпадъците за по-справедливо таксуване на потребителите, стимули за разделяне и рециклиране, строги санкции за замърсителите.
  • За Бургаски регион – повече инвестиции, които подобряват стандарта на редовия гражданин, транспортната свързаност, нови пречиствателни станции и ВиК мрежа, защита на вековните гори на Странджа и реформа в управлението на горския сектор, ефективна превенция и защита от наводнения и други екстремни проявления на климата, енергийна трансформация, в центъра на която са хората и техните общности, опазване на земеделските земи, реформа в управлението на недвижимото културно наследство, развитие на морските пристанища и икономика, развитие на летище Бургас, развитие на туризма на преживяванията с интегриране на природните и културните ценности, фокус върху малкия семеен бизнес и др.
  • OtchetDB (1)

 

Моите цели и задачи са формулирани в допълнение към Програмата на „Зелено движение”. Вижте я на: https://zelenodvizhenie.bg/programa/

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *