„Продължаваме промяната-Демократична България“ трябва да свалят билбордовете от своята кампания с ликовете на бившия премиер Николай Денков редом до лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски с въпрос какъв премиер искаме да имаме.

Централната избирателна комисия (ЦИК) се е произнесла по жалба на представителя на ГЕРБ Цветомир Паунов за кампанията, която бе разгърната в София и Пловдив на билбордове в последните дни.

Решението на комисията е 3370-ЕП и е публикувано на сайта на ЦИК и установява извършено нарушение е по чл. 183, ал. 4 Изборния кодекс, според която се забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на други кандидати.

Използването на лицата на други кандидати, предложени от други партии и коалиции за същия вид избор в един и същ агитационен материал, представлява призив за гласуване в подкрепа на кандидата на партията или коалицията от чието име се разпространява агитационния материал, съответно за неподкрепа за другите кандидати. Освен, че с описаното използване на агитационни материали се накърняват добрите нрави по смисъла на чл. 480, ал. 2 във връзка с чл. 183, ал. 4 ИК, е налице и призив за неподкрепа на кандидат по смисъла на §1 т.17 ИК.

На днешното си заседание ЦИК се е произнесла в полза на жалбата и е разпоредила на областните управители на София и Пловдив да свалят билбордовете. Също така Николай Денков ще плати и глоба.

Решението на ЦИК може да бъде обжалвано, което и вероятно ще направят от ПП-ДБ.

На предизборно мероприятие вчера Бойко Борисов заплаши, че ще се обърне и към съда по повод тази кампания.