След вчерашните вандалски изпълнения на група фенове на „Левски“ пред Паметника на съветската армия, при които се стигна до допълнително разрушаване на плочата на монумента, днес от „Левицата“ излязоха с ответна реакция. От палатковия лагер съобщиха и че от футболната агитка са палили и хвърляли факли по палатките, като една жена е пострадала от обгазяване и е открадната чантата й. От МВР потвърдиха, че четирима души са в ареста.

На брифинг пред паметника Мая Манолова поиска оставките на кмета на София Йорданка Фандъкова, кмета на район „Средец“ и главен борец срещу МОЧА Трайчо Трайков, както и на областната управителка на София Вяра Тодева.

„Призоваваме органите на реда да предприемат всички действия подобни прояви да бъдат наказвани. Призоваваме и политическите сили, които стоят зад тези шпицкоманди, които са реални извършители на този вандалски акт, да поемат отговорност. И настояваме Йорданка Фандъкова, Трайчо Трайков и Вяра Тодева да подадат незабавно оставки. Защото отговорността за вандалщината е резултат от техни подстрекаващи действия“, отсече Манолова.

Тя се обърна директно и към „човека от Банкя“ и го попита – защо след години управление на ГЕРБ в София чак сега се сетил да събаря паметника?

Човекът от Банкя, който дърпа конците на всички в некоалицията, да дойте тук пред Паметника на съветската армия и да отговори защо след 18 години управление на ГЕРБ в София паметникът е в такова състояние? Защо Борисов се сети след 18 години на финала на мандатите на ГЕРБ в столицата, че ще бута паметника и палатковия лагер? (…) Спиш ли спокойно, Борисов, когато се изтрепват едни срещу други граждани и твоите подопечни от некоалицията всяват омраза на финала на поредния провален мандат на ГЕРБ в столицата?“

Пазителите на паметника са категорични – ще стоят дотогава, докато държавата се откаже от намеренията си за преместване на монумента.