Силите на БСП и ГЕРБ продължават да са изравнени. Това показват данните от проучване на „Галъп интернешънъл“. Социолозите отбелязват, че формулата на влизащите в парламента партии от днешна гледна точка е 5+1.

30,2% от твърдо решилите да гласуват казват, че ще подкрепят БСП. За ГЕРБ биха гласували – 28,3%.

11,9% смятат да дадат гласа си за Обединените патриоти, 8,2% – за ДПС, 7,4% – за партията на Веселин Марешки „Воля“, а 4,3% – за коалицията „Реформаторски блок – Глас народен.

Именно тези партии биха попаднали в следващото Народно събрание. От „Галъп“ отбелязват, че реформаторите ще трябва да водят много усилена кампания, тъй като резултатът им е около бариерата.

ГЕРБ разполага с малко по-широка ниша, но в момента тя не е напълно мобилизирана. Според социолозите оставащите две седмици кампания ще бъдат решаващи за това кой ще победи в изборите.

6+1 партии в 44-то НС, прогнозира Институтът за модерна политика

6+1 партии в 44-то НС, прогнозира Институтът за модерна политика

ГЕРБ и БСП са с почти равни резултати

Към днешна дата очакваната активност е около 55 %.

Коалициите АБВ – Движение 21, „Да, България“ и Нова република личат сред останалите формации. За АБВ – Движение 21 биха гласували 2,3%, за „Да, България“ – 2,3%, а за Нова република – 1,6%.

3,2% биха гласували за други партии. Сред тях се отличава ДОСТ с под 1%. От „Галъп“ отбелязват, че подкрепата за такъв тип формации в България е трудно уловима със социологически методи.

2,8% от твърдо решилите да гласуват биха отбелязали „Не подкрепям никого“. Тези гласове не са калкулирани в изборния резултат.

От „Галъп“ уточняват, че данните са от проучване, проведено в периода 27 февруари – 5 март сред 1003 души.

Изследването е финансирано от социологическата агенция.