U5555ntitled_5

1091 ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА НЕСЕБЪР ПРАЗНУВАТ ГЕРГЬОВДЕН

 

На 6 май се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани. Празникът се чества като Ден на храбростта и като празник на Българската армия.

В община Несебър утре празника ще отбележат 1091 души. 672 мъже носят името на светеца. Празника отбелязват и жените с името Гергана, които в общината са 117. Утре имен имат 25 жени с името Ганка и 112 с името Галина.

Името Галя носят 52 жени, а мъжете с името Галин са 16. Производни на Георги са и имената Ганчо и Ганьо, които са съответно 17 и 1. Празника отбелязват и жените с имената Гинка – 56 и Гина – 13.

В памет на Св. Георги (от гръцки „земеделец”) Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. Светията е покровител на овчарите и стадата. В народните песни и легенди той е надарен с мощ и юначество.

Народът почита паметта на Св. Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година.

На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Екипът на „Несебър нюз“ честити на всички големия народен празник ,а на имениците желаем здраве,добро настроение и кураж!

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *