IMG_0052

УМБАЛ Бургас осигури транспорт за всички пациенти на хемодиализа

 

 

Живеещите в отдалечени населени места ще останат в болницата

Въпреки усложнената зимна обстановка УМБАЛ Бургас успя да осигури навременен транспорт за всички свои пациенти на хемодиализа. Тези пациенти задължително ползват линейка на болницата, която ги взима и връща по домовете им преди и след  приключването на процедурата. 5 човека обаче днес ще останат да нощуват в болницата, защото живеят  много далеч и не може да се гарантира прибирането им у дома.

Отделението по хемодиализа обслужва 130 души, които живеят в десетки населени места в общините Бургас, Средец, Малко Търново, Царево, Приморско, Созопол, Поморие, Айтос, Руен, Камено. Най-трудно шофьорите стигат до селата в Община Руен, които са по-близо до Шумен, отколкото до Бургас. 8 автомобила обслужват болните на хемодиализа. Нито един не е високопроходим.

Всеки от автомобилите се движи като маршрутка – събира пациентите по определен  маршрут и ги вози до болницата, а след приключването на диализата ги връща обратно.

Има и ситуации, в които е нужно повече разбиране от страна на болните. Такъв е примерът с пациентка на хемодиализа, която отишла на гости на дъщеря си в с. Дебелт и линейката трябва да я вземе оттам. Пътят до Дебелт е чист само до центъра, но жената е отказала да измине стотина метра до центъра, а настоявала шофьорът да кара по непочистената улица до къщата й. Без да приеме, че той може да затъне в преспите и да застраши живота на всички останали пациенти, които вози.

„Направили сме всичко възможно, за да осигурим достъп до хемодиализа в тази екстремна обстановка, молим пациентите за разбиране и съобразяване със ситуацията“, коментира изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

В останалите отделения на болницата ситуацията е спокойна, намаляват и хората, които търсят помощта на медиците заради травми от падане. От началото на снеговалежа през Спешно отделение са преминали близо 30 души със счупвания и контузии, като днес са само 2-ма.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *