zx620y348_3150907

Тони КУЦАРОВ, еколог, общественик: Чистотата струва пари

По темата „Такса смет на Стара Загора“, дебатите, възникнали преди и след оттегляне на предложението за повишаването й от предстоящата сесия, и напрежението, възникнало в новосформирания Общински съвет в Стара Загора, NBP.bg се обърна за коментар към представителите на политически сили и общественици.


Категорично съм „за“ вдигане на такса смет, обосновано. Имам предвид в частност селските имоти, където разходите са 20%, а приходите – 6%, и трябва чувствително да се вдигне таксата, включително и за т. нар. самотни и социално слаби хора.

Защото данъчните оценки, върху които се приема такса смет, са амортизационните, сведени до минимум. Има имоти, в които живеят хора, с данъчна оценка лев, два, три, и върху нея съответно таксата смет е много ниска.

Следва да бъде променена методологията, защото – да, искаме и селата да са чисти, и в селата два-три пъти месечно да ходи сметосъбираща техника и да се събират отпадъците, но това струва пари. И аз смятам, че тези пари могат да бъдат понесени от тези хора.

Не е нормално те да плащат 15-20 лв. такса смет годишно, а в града хората да се натоварват чувствително повече, включително и бизнесът, от където идват парите в общинската хазна.

Мисля, че ние, гражданите трябва да променим това, съответно тази такса да е видно къде отива и кога, по какъв начин ще се върне обратно при нас. Ясно е, че разходите за чистота и екология ще се увеличават.

Относно ситуацията в новия Общински съвет на Стара Загора, тя е много интересна. За мен – учудващо рано ескалира напрежение. Ще се случват интересни неща в бъдеще, така прогнозирам.

Ще има движение отгоре на вълната, по-отдолу, в дълбоките води – със сигурност ще има промени в Общинския съвет, които, да се надяваме, че ще бъдат за по-добро.

Print Friendly

Автор: NBP.bg, Дима ТОНЕВА


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *