768x432гишгшижщ

Столична община и КАТ отново се провалиха в борбата с мръсния въздух

Столична община и КАТ за пореден път се провалиха в опитите си да се борят със замърсяването на въздуха в София. Това стана ясно от данните, които Европейска партия Волт изиска от КАТ за шумно рекламираните газанализатори и прилагането им за намаляване на вредните емисии от автомобилите.

Уредите бяха представени през януари 2018 г. на гръмка ПР акция на Столична община, която дари 7 газанализатора на КАТ. Дори беше посочено, че един от основните замърсителите според институциите – автомобилите, ще може да бъде контролиран чрез тези мобилни станции.

Това се случи на фона на доклад на Европейската агенция по околна среда, който показа, че мръсният въздух е причината за преждевременната смърт на близо 15 хиляди българи само за една година.

Официалните данни, с които Европейска партия Волт разполага, ясно потвърждават опасенията, които бяха изразени на пресконференцията „Убиецът, който дишаме“, която се проведе през декември 2018 г. Тогава алармирахме, че въпреки гръмките заявки и намерения, контролните органи не разполагат с необходимата техника за извършване на проверки поради липсата на димомери, които се използват за измерванията на замърсяването от дизеловите автомобили.

Оказва се, че за периода 10 януари – 10 декември 2018 г. КАТ са проверили 3316 автомобила, от които заради превишаване на вредните емисии от движение са спрени цели 115 бензинови коли, но няма нито една на дизел. Друг съмнителен факт е, че уредите не са засекли и нито един товарен автомобил, който да надвишава нивата на прахови частици.

„Проверяват ли се въобще тежкотоварните камиони“, попита лидерът на Европейска партия Волт – Настимир Ананиев.

Интересен факт също е, че въпросните газанализатори са приети в експлоатация чак на 29 септември. От официалните документи разбираме, че са били нужни повече от 9 месеца, за да влязат в реална експлоатация.

Европейска партия Волт пита Столична община и КАТ къде са били уредите почти година след дарението им и защо не са използвани по предназначение, както беше обещано?

От единствената в България паневропейска партия Волт сме категорични, че поради небрежност и немарливост на ръководството на столичния КАТ тези газанализатори година по-късно са неефективно използвани за справяне и с без това опасно мръсния въздух, заради който ЕК е завела и спечелила дело срещу България. Надали някой ще поеме отговорност за мимикрията на решение, което се използва само за ПР цели.

Категорични сме, че министърът на околната среда и водите Нено Димов трябва да каже и дали след подобни данни ще има дарения и на други газанализатори към регионалните дирекции на КАТ в цялата страната, както беше заявено?

Да не забравяме, че тази година ще се проведат местни избори и затова призоваваме хората да мислят, когато гласуват.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *