448-256-koronavirus-kitaj

Стартира вземане на кръв в Бургас за създаване на лечебна плазма

 

УМБАЛ Бургас очаква кръводарители, преболедували КОВИД, които желаят да помогнат на други да оздравеят!

УМБАЛ Бургас започва да взема кръв от дарители, преболедували КОВИД за създаване на лечебна – рековалесцентна плазма. Вече не е необходимо бургазлии да пътуват до други градове, за да даряват, което ще улесни и ускори процедурата по получаването на плазма от нуждаещите се пациенти тук. Това ще се случи и без никакви разходи за дарителите – не е необходимо предварително да си правят тестове за антитела, които да заплащат. Нужно е само да разполагат с документи, че са преболедували КОВИД – ПСР тест, или други документи.

Заради много призиви от дарители и институции набирането на плазмата да става в Бургас, болницата направи необходимото, което действащите наредби и разрешителни позволяват. Кръводаряването ще се случва в Бургас, същия ден кръвта ще замине за РЦТХ – Стара Загора, там ще се изследва за антитела и ще се изработи плазмата. Тя ще се върне обратно в Бургас и ще се ползва за нуждите на бургазлии.

Тъй като се дарява цяла кръв, останалата част от кръвта ще се използва за еритроцитен концентрат, който също помага в лечението на хора, нуждаещи се от кръвопреливане. Така всеки кръводарител ще може да помогне на няколко души.

Два са методите за получаване на рековалесцентна плазма – първият е плазмофереза – чрез извличане директно на плазма от дарител, без да се ползва останалата част от кръвта му. Това се случва със специална апаратура, процедурата продължава над 40 минути, а преди това се правят изследвания, което отнема време на дарителите – понякога и 2 дни – в единия са изследванията, на другия – даряването.

Това бави процедурата и за ден могат да минат малко дарители, а нуждата от плазма е голяма. Според сега действащите наредби на МЗ този метод може да бъде прилаган само в кръвни центрове, какъвто в Бургас няма.

Вторият начин е чрез стандартно кръводаряване, което трае по-малко от 20 минути, предварителни изследвания не са необходими – кръвта се изследва после. Това ускорява процедурата, могат да минат повече дарители на ден, да се помогне на повече хора, да се използва и другата част от кръвта, обясни завеждащият Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас д-р Людмила Желязкова.

Тъй като съществува мнение, че първият начин – т.е. плазмоферезата е по-щадящ и дарителят отново може да даде плазма след седмица, това не е съвсем така. „Даряването на плазма е продължителна процедура и отнема цял ден на дарителя. Той трябва да бъде изследван, самата плазмофереза е продължителна, което също губи време. Организмът трябва да се възстанови и даряването само след седмица също е изтощаващо за организма“, посочи тя.

Кръвонабирането от преболедували плазма ще започне в Бургас от 2 декември. Осигурен е коридор с предимство на тези дарители. Графикът е следният: 2,4,8,10,14,16,18,22,23,29,31 декември – от 7.30 до 10.30 ч. Дарителите трябва да са здрави, на възраст от 18 до 65 години, да са минали 40 дни от положителния им ПСР тест, да не пият лекарства в момента.

Телефон за информация: 0879 357603

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *