655-402-velikden

СИНЬО ЕДИНСТВО: ОСТАВКИТЕ ВЕЧЕ НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ, ЗАКРИЙТЕ СЕ И ДА ГРАДИМ ОТНАЧАЛО!

 

Призоваваме за обединителен конгрес на всички партии от традиционното дясно

След катастрофалната изборна загуба на Реформаторски блок, Нова република и „Да България“ няма място за нови „единения“, „блокове“, „ повече от коалиции“, „надпартийни платформи“ и пр. изчерпани формули на механични събирания в дясно. Традиционната десница е в задънена улица и дълбае все по-голяма пропаст между партиите, лидерите, партийния актив, от една страна, и избирателите, от друга. Заради безпринципни обединения, тежки политически компромиси, ожесточено его на лидерите 300 000 избиратели не само останаха непредставени на тези избори, но традиционната десница е съвършенo безсилна да им предложи модерен, смислен и вдъхновяващ политически проект. Безспорно вината затова е на всички участници в процеса на разделението. Този път обаче оставките на лидерите и на партийните ръководства съвсем не са достатъчни. Време е да признаем, че съществуващите политически партии в пространството на традиционната десница са изпразнени от съдържание и тяхното съществуване е напълно излишно. Дори напротив, то е вредно, защото затлачва дясното политическо пространство, пречка е за създаването на новата десница и губи времето за належащите реформи в държавата.

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО  е участник в този процес през последните 4 години. Въпреки че всичко, за което предупреждавахме при основаването на РБ, в последствие се случи, ние виждаме немалка вина и у себе си за краха на традиционната десница. Може би можехме да останем в РБ през 2013 г. и отвътре да продължим да настояваме за превръщането му в единна дясна партия.  Може би не беше редно да правим компромиса с участието си в поредната коалиция – „Десните“ на парламентарните избори през 2014 г. Може би и на тези парламентарни избори не биваше да стоим отстрани, а да участваме в опита на традиционното дясно да държи БСП и ДПС далеч от властта. Затова сега ние отново заявяваме готовността си за радикални действия в името на нов градеж в дясно.  Създадохме се с тази цел – да катализираме процеса и ще бъдем първите, които ще се разпуснат и ще вградят енергията си в нов проект, ако се намери смелост у другите партии да постъпят по същия начин.

Обръщаме се към към всички формации, които определят себе си като десни, които са участвали през годините във всевъзможни коалиции на оцеляването и всяка от които представлява по-малко от 1% от избирателите – закрийте се! Намерете смелост в себе си да сложите край на една никому ненужна агония. Наясно сме, че сте вградили животите си в някакъв партиен идеал. Знаем, че трудно се напуска нещо, което дълго сте създали, развивали, съхранявали. Знаем, че ще срещнете съпротивата на своите национални ръководства, на които ще им се наложи да престанат да търгуват с партийната абревиатура, както и на местните структури, на които ще им се наложи да спрат да се кичат с титлата „председател“.

Вместо предстоящите политически форуми на партиите ви да избират поредните лидери, които да участват в поредните предварително загубени избори, използвайте тези форуми, за да вземете нужните решения за участие в общ обединителен конгрес.

Традиционното дясно има нужда от силна, модерна единна дясна партия, която да стъпи на три основни стълба – силно образование, развиваща се икономика и правова държава. С обединението на десните хора, с изграждането на единна общност, ще дадем пример и ще покажем на българските граждани, че могат да разчитат на нов модел на правене на политика – политика безкомпромисна, дясна, политика за хората.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *