IMG_6419

Общинска организация Движение Русофили-Несебър ще осъществи своя нов проект

Общинска организация Движение Русофили-Несебър  ще осъществи  своя  нов проектПРАВОСЛАВИЕТО –ВЕКОВНАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ БЪЛГАРСКИЯ И РУССКИЯ                        НАРОД”

За реализацията на проекта ще се използват средства на Благотворителния фонд „Покров” по предложение на Президента на Русия и е резултат от спечелен конкурс. Конкурсът се провежда под егидата на Фонд „Соработничество” на Руската Православна църква.

Проектът включва различни мероприятия за деца и възрастни – български и руски граждани, живеещи на територията на Община Несебър. Кои са те?

1.Среща с директорите на училищата в общината за обсъждане и съгласуване провеждането с учениците на беседи за живота и дейността на български и руски православни духовници, планиране на съвместни мероприятия и определяне на сроковете за беседите и екскурзиите.

2.Посещение на Руската църква Рождество Христово в гр.Шипка, манастира Свети Михаил в Дряново и Руската църква Възкресение Христово в гр.Велико Търново.  Участниците ще бъдат запознати с историята им и връзката им с Русия. Във Велико Търнов ще бъдат положени венци пред паметника на Св. Киприян Цамблак Чудотворец, Митрополит Киевски, Литовски, Московски и на цяла Русия. Срок 20 август – 10 септември 2017 г.

3.Провеждане на  лекци за живота и дейността на  Aрхиепископ Серафим (Соболева) и Aрхимандрит Климент Рилски (Кучеров). В програмата е предвидено запознаване на  руските и българските  детца и възрастни с живота и дейността на  Архиепископ Серафим  и Архимандрит Климент Рилски  и тяхната роля в укрепване връзките между българската и руската църкви. Запознаване с живота и дейността на Свети Киприян (Цамблак) митрополит Kиевски и на цяла Русия и на неговия  племенник Митрополит Григорий Цамблак. Дата на провеждане: от 20 август до 10 септември 2017 г.

4. Изнасяне на лекции за живота и дейността на  Св.Св. Кирил и Методий,  тяхната роля и огромно значение за славянската писменност в укрепване на  православието и за обединение на славянските народи и разпространение на православието. Посещение на  Двора на  Кирилицата в Плиска и в храм Св. Кирил и Методий в град Бургас. Дата за провеждане: от 20 септември до 10 октомври  2017 г.

5. Посещение и участие в ежегодния събор на  Движение Русофили на язовир Копринка с цел запознаване  и укрепване дружбата между руснаци и българи. Дата на провеждане: 5 септември – 15 септември 2017 г.

6. Посещение в манастира  Свети Спас в с. Чарган. Запознаване с историята на  манастира и неговата роля в разпространението на православието чрез руските свещенници. Дата за провеждане: от 15 септември до 25 септември  2017 г.

7. Заснемане на всички мероприятя по  проекта, посещенията на церквите и манастирите и  организиране на изложба при завършване на проекта. След края на проекта 2 пъти  месечно  да се провеждат  беседи в училищата за  православието  и христианските ценности. Дата за провеждане: от 01 октомври  до 15 октомври  2017 г.

8. Подготовка и откриване на изложба „Руски църкви и манастири в България. Живота и дейността на руското духовенство в България и българското духовенство в Русия. Помощта на Русии за църквите и православието в България  през вековете и в строителството на стотици православни храмове в България.  Дата на провеждане: 20 август – 15 октомври  2017 г.

IMG_6299Желаещите  да  участват в тези мероприятия и екскурзии   могат да се запишат

на тел. 088 8808 111, 087 7808 111 и 089 3559 283,  чрез електронната поща на  организацията  rusofilinesebar@abv.bg  или в клуба на  Общинска организация Движение Русофили-Несебър, ул.Св.Св.Кирил и Методий, 42

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *