350091447_154400234155979_2456089194771351488_n(3)

Областният управител на Бургас прие новия посланика на Франция Н. Пр. Жоел Мейер

 

 

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова прие  новия посланика на Франция Н. Пр. Жоел Мейер. Това е първо посещение на посланик Мейер в Бургас от встъпването му в длъжност през 2022 г.

Състоянието и бъдещето на остров Св. Кирик и Юлита в Созопол беше основна тема на разговора. Приемственост и съмишленост в действията си гарантира посланикът на Франция относно бъдещето на археологическата и културна ценност. Жоел Мейер обяви, че вече е подписано споразумение между Франция и България на ниво министерства на културата, с което се дава право и възможност на френската страна да изследва до каква степен е реализируем проектът, изготвен преди 10 години за визията на острова като световен културен институт. Обединени са позициите и на двете страни, че  островът трябва да бъде не само реставриран и да намери нов обществен живот, но и да бъде припознат от обществото, като бъдещ световен културен център. За ускоряване на дейностите по актуализацията и реализирането на мащабния проект проф. Нейкова ще организира съвместна среща с министър-председателя, министъра на културата и френския посланик.

Посланик Мейер се ангажира да проведе разговори с префекта на Марсилия за възможностите и посоките за бъдещо сътрудничество между Бургаска област и френската провинция.

На срещата стана ясно, че предстои среща между Френската търговска камара и Бургаската търговско-промишлена палата, за да се даде импулс на двустранните икономически взаимоотношения.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *