245592136_410219887216786_505328206412563551_n (1)

Областните управители излизат с общи предложения пред Министерски съвет

На национална работна среща на областните управители проф. Нейкова предложи държавата да не разходва средства за събаряне на незаконното строителство, а този разход да бъде за сметка на нарушителя

В Стара Загора се проведе национална работна среща на областните управители в Република България. На срещата се поставиха и обсъдиха проблемите, пред които областните администрации са изправени при изпълнение на нормативно вменени им правомощия, като едноличен орган на държавната власт по региони.

1234 (1)Областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова представи обстоен анализ на проблемите, свързани с управлението и разпореждането на имоти – държавна собственост. Нейкова акцентира върху лошото техническо състояние на сгради поради амортизация и липса на поддръжка, които с времето се рушат и са опасни за обществото, както и фактът, че не могат да бъдат обезопасени, което е резултат от обстоятелството, че областните управители не разполагат с финансов ресурс за ремонт, поддръжка и обезопасяване на сградния фонд.

Обърна се внимание и върху безстопанствеността на държавните имоти през годините – проблем, пред който са изправени всички областни администрации, както и че нямат възможност да охраняват имотите, които им е вменено да управляват и не могат да предотвратят неоснователното им завземане. Областният управител на Бургас проф. Нейкова предложи държавата да не разходва средства за събаряне на незаконното строителство, а този разход да бъде за сметка на нарушителя, а там, където е необходимо, да се сезира и прокуратурата.

По време на дискусията областните управители изложиха трудностите, с които се сблъскват при разрешаването на различни казуси и се обединиха около идеята за тясно сътрудничество, обмяна на опит и взаимодействие за прилагане на добри практики.

Обърна се внимание върху административното обслужване на гражданите. Нейкова предложи да се създадат административни звена, за комплексно административно обслужване, за да се спестят средства, време и подобряване качеството на административното обслужване на гражданите.

Едновременно с дебатите по затрудненията, които срещат в работата си, губернаторите предложиха и се обединиха в предложенията си за разрешаване и за преодоляване на установеното в ежедневните проблеми в областните администрации. Тези предложения ще бъдат предоставени на вниманието на Министерски съвет.

Областните управители споделиха проблемите и организационни трудности, с които са се сблъскали на предходните избори при подготовката на изборния процес, вменени като отговорности на областните администрации. Посочиха предизвикателствата, пред които може би ще се изправят на предстоящите избори, като се има предвид, че за първи път ще се гласува едновременно за президентски и парламентарни избори.

Във връзка със спазването на Ковид мерките всички участници в националната работна среща подходиха отговорно и представиха сертификати за ваксиниране или за преболедували вируса, или отрицателен тест.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *