50ccd55711c1b7319f346bbb4cd07cda

Н.Тишев:Отново лобистки предложения на ГЕРБ

1-1Николай Тишев към народните представители: Каквото и да предлага г-жа Менда Стоянова, знайте, че става въпрос за пари

Отново лобистки предложения на ГЕРБ, за да могат едни фирми да получат 240 мил. лв., за сметка на малките търговци и крайните потребители

„От 19.09.2017 г. са в сила изменения по Наредба Н-18 по Чл.118 ал.4 на ЗДДС, според които данъчните субекти по Закона за ДДС се задължиха да подменят ползваните до момента фискални устройства (касови апарати) в срок до 31.12.2018 г.(за регистрираните по ДДС) и 30.06.2019 г. (за нерегистрираните по ДДС). Проектът за това изменение беше публикуван на публичния портал за обсъждания на 24.07.2017 г. и обсъждането му приключи на 23.08.2017 г. Период с изключително ниска активност на бизнес и администрация – просто по това време хората са във ваканция – на море или планина“ – заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Тишев.

Той посочи, че на 22.12.2017 г. (последния работен ден преди Коледните празници) на публичния сайт на Министерство на финансите беше публикуван нов Проект за изменение на Наредба Н-18, в който се предлага уреждане на регистриране и експлоатиране на „Софтуер за управление на продажби в търговски обект“ както и на продажби чрез „Електронен магазин“. На 22.02.2018 г.  Комисията по бюджет и финанси гласува на второ четене изменението на Закона за митниците (включващо новите изменения в ЗДДС).

„До какво ще доведе това: Задължаване на стопанските субекти по ЗДДС да подменят фискалните си устройства. Разходите за това започват от 200 лв. и могат да достигнат до 1200 лв. за всяко фискално устройство, в зависимост от модела; Не се променя задължението на всеки ползвател на фискално устройство да заплаща: абонамент на мобилен оператор за ползваната SIM-карта в устройството: от 25 до 50 лв. (в зависимост от периода на ползване); Задължителен сервизен договор с лицензиран сервиз на Фискални устройства (от 40 до 80 лв.) според видовете договори и периода на сключване“ – подчерта Тишев и добави „На дребните търговци, освен поддържането, обслужването и плащането на всички разходи за фискално устройство, им се налага да заплатят софтуерен ъпдейт на софтуерните системи за привеждането им към създадените законодателни изисквания“.

Народният представител обясни, че задължаването на стопанските субекти с разходи от порядъка на 120 млн.лв. за подмяна на фискални устройства, близо 40 млн.лв. за фискализация и регистрация,  минимум 120 млн.лв. за софтуерни ъпдейти няма как да се обясни с евентуално повишаване на събираемостта на данъците. Следването на съвременните тенденции в Европейския съюз не предполагат нови разходи и вменяване на лицензионни политики за остарели и изискващи голям обществен ресурс методи на контрол. „20 000 лв. финансова и имуществена санкция за малка семейна фирма, работеща, за да живее нормален живот, това е краят“ – каза Тишев.

„И в заключение: от една страна отново имаме предложения граничещи с лобизъм за едни фирми, които да продадат нови фискални устройства и регистриран софтуер за 240 мил. лв., а от друга страна се случва поредното мачкане на малкия и средния бизнес, защото както г-жа Менда Стоянова предлага в ал. 17 на чл. 118 – тези изисквания, за които говорим, не се прилагат за големите компании, които имат интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност и електронни системи с фискална памет“ – заяви още той.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *