БСП ще поканят всички партии от 48-ото НС, за да постигнат съгласие какво между първо и второ четене да се подобри в бюджет 2023 г. Това обяви лидерът на червените Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията.

БСП са изчислили колко ще струва всяка една мярка в бюджета на служебния кабинет и откъде ще дойдат средствата. „Оставят си вратички (служебният кабинет) за инвестиране на инвестиционни проекти“, разкри Нинова и добави, че вместо средствата за грипените могат да отидат в сферата на социалната политика.

В момента сме в тежка икономическа и социална криза, като трябва да се подредят приоритетите, настояват социалистите.

Заради парламентарната криза сме загубили 10 млн. долара от F-16

Заради парламентарната криза сме загубили 10 млн. долара от F-16

Специална сметка ще пази средствата за модернизация

Според Нинова парите за социалните пакети ще дойдат от одобрения нов инвестиционен разход за 8 нови самолети F-16 за 2030 г. и решението да се купят 10 самолета „Грипен“. Вместо самолети, ще дадем помощ на хората. Със сигурност българската армия трябва да се модернизира и ние сме гласували за тази модернизация, но в този момент за нас е много по-важно да подкрепим хората и доходите им, коментира още тя.

Внесени са над 40 законопроекта в НС, всяка парламентарна група си е внесла предложенията. Не е работа на служебния кабинет да дава оценка дали ще се получи партийни наддаване или не, но е ред на политиците да докажат, че парламентът е мястото, където се обсъжда и приема бюджет. Между първо и второ четене трябва да се подкрепи народът, категорична бе Нинова.

Тя ще постави въпроса и на председателки съвет в Народното събрание. Социалистите не могат да приемат предложението на служебния кабинет, не искат да рискуват предизборно наддаване, но искат отговорно държавническо отношение – това означава между първо и второ четене да се приеме социален пакет.

Нинова се ядоса - служебният кабинет ни обричал на глад и студ

Нинова се ядоса – служебният кабинет ни обричал на глад и студ

Лидерът на БСП скочи срещу решението за удължаване на бюджета

БСП ще подкрепи всички законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост.

Социалистите са притеснени в ситуацията около приемането на бюджет 2023 г. Президентът обяви, че ще даде достатъчно време на партиите и НС да приемат най-важните закони и законите по Плана за възстановяване и устойчивост, позова се Нинова на думи на президента.

Тя обаче се възмути, че служебният кабинет на държавния глава внесъл предложение да се удължи сега действащият бюджет, което на практика представлява замразяване на доходите при увеличени цени. Грижа на социалистите остават работещите, бедните, младите семейства, възрастните хора и уязвимите групи. Затова БСП настояват да се разгледат техните искания – увеличаване на минималната работна заплата, да има определение за енергийна бедност, да има таван за цевните на енергоносителите в две тарифи, безплатни учебници и лекарства за деца и др. Подобни политики и действия се предприемат в целия ЕС и нито една държава не си позволява да замрази разходите при тежките условия като инфлация и зимата, която се задава, посочи Нинова.

Нинова призова сега предложението на служебния кабинет да бъде прието, но между първо и второ четене да се направят предложения, за „да помогнем на народа си, но и да не рискуваме да приемем популистки бюджет на база предизборни обещания“.

Именно заради това социалистите искат да разговарят с всички парламентарни групи и да се обединят около най-добрите предложения.

През октомври бюджетът мина на червено

През октомври бюджетът мина на червено

Дупката е за 20 млн. лева