50ccd55711c1b7319f346bbb4cd07cda

Настояват за реални обезщетения на фермерите в Странджа

 

Ангажирани сме с проблемите, възникнали заради чумата по животните от самото начало, поставяме въпроса и на парламентарен контрол

Народните представители от ГЕРБ-Бургас са входирали питане до министъра на земеделието и храните Румен Порожанов в началото на седмицата. То ще бъде разгледано в зала и ще внесе повече яснота какво представлява болестта чума по дребния преживен добитък, как бе установена в посочения район на Странджа, установен ли е източникът на заразата и механизмът на заразяване, и най-вече как ще бъдат обезщетени собствениците на животни.

„Като народни представители от Бургаски регион сме ангажирани с казуса още от началото му, проведохме срещи с представители на МЗХ и БАБХ, за да получим официална и подробна информация от компетентните органи. Вече повече от седмица темата за умъртвените животни на територията на община Царево е обект на широк обществен отзвук. За съжаление видяхме как страховете на пострадалите животновъди и тежката ситуация, в която са попаднали, могат да се използват и за друг тип публичност. С взетите мерки ще се предотврати разпространението на опасното заболяване в други райони на страната. По този начин се спасяват здравите стада в региона и се запазва поминъка на хората“, коментира бургаският депутат и лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев. Нейният колега Диана Саватева посети с. Кости за среща с фермерите и кмета Ангелов само ден след обявената кризисна ситуация.

Народните представители допълват, че са настоявали за адекватни обезщетения по компенсаторен механизъм. „Животновъдите и не са сами в този труден момент, ние ги подкрепяме, те ще бъдат обезщетени. Това ни увериха от МЗХ И БАХБ. Млекопроизводителите от Бургаски регион, които бяха засегнати от временните забрани за обработка на продукцията им, също ще бъдат компенсирани. Апелираме за повече информираност по темата и навременност на подаването на информация от страна на отговорните институции с цел избягване на слухове по важни теми като тази“, категорични са от ГЕРБ.

По данни на МЗХ И БАБХ през юни за първи път в България и ЕС са потвърдени огнища на болестта чума по дребните преживни животни в близост до турската граница (с. Кости, община Царево и с.Воден, община Ямбол). БАБХ обяви второ огнище на 28 юни 2018 г, в с.Кости. Предприетите са мерки за контрол и ограничаване разпространението заболяването, съгласно Заповед No РД 11-1184/28.06.2018г. на изпълнителния директор на БАБХ и Решение на Европейската Комисия No 2018/911. Принудително са убити по хуманен начин и обезвредени над 400 отглеждани дребни преживни животни в селото (овце и кози). В общините Царево, Малко Търново, Приморско и Средец от обл. Бургас е наложена забрана за придвижване на дребни преживни животни.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *