1-44

Напусна ни арх. Емилия Бочева-Почетен гражданин на Несебър

Ин  мемориам                                                                                                                                                                                                       Напусна ни архитект Емилия Бочева.Тя  е обявена за „Почетен гражданин на Несебър”  на 19 юни 1981 г.                                                                                             

Максим МОМЧИЛОВ                                                                                                                   

 С прискърбие съобщиха  тъжната вест, за загубата на колегата и приятеля арх. Мими Бочева. Арх. Емилия Захариева-Бочева е родена в София. Завършва специалността „архитектура“ през 1955 г. и от самото начало в професията се посвещава на каузата за опазване на Архитектурното наследство на България.

Арх. Бочева е един от основателите на Института за паметниците на културата, по-късно Национален институт за паметниците на културата (НИПК), като целият й професионален и  творчески път преминава в Института.

Активен проектант – реставратор на обекти на недвижимото културно наследство, на градоустройствени и териториално устройствени планове, името й трайно се свързва с морските резервати Несебър и Созопол.                                                                                                                                    Обявена е за почетен гражданин и на двата града за приноса й в опазването им. Носител е на сребърен орден „Кирил и Методий“ и на „Народен орден на труда“.

Като дългогодишен ръководител на ателие „Странджа – Сакар“ в НИПК, арх. Бочева успешно предаваше опита си в професията на по-младите колеги и сплотяваше колектива на ателието. С колегиалността си, отзивчивостта и съпричастността към проблемите на другите, арх. Мими Бочева ще остане в сърцата ни.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *