150365298192547

НАБЧ: Шепа хора се опитват да окупират парите за НПО

Декларация на НАБЧ за съмнения в конфликт на интереси при съставянето на Съвета за развитие на гражданското общество към МС

 k

                                                                      Шепа хора се опитват да окупират парите за НПО от държавата

 

Задкулисни обвързаности и конфликт на интереси са на път да лишат автентичните представители на гражданското общество у нас от парите, определени за тях от държавния бюджет. В България има 30 000 граждански организации, регистрирани в Централния регистър на Министерството на правосъдието в обществена полза.

През 2016 г. бяха одобрени промени в законодателството на страната, целящи държавата да подкрепи развитието на гражданското общество у нас чрез финансиране от бюджета. То ще бъде разпределяно от Съвет към Министерския съвет, правилник за дейността на който се пише в момента от работна група, създадена в последните дни на отминалата 2017 г.

Медийни публикации обаче разкриха, че настоящият състав на тази работна група реално представлява само една шепа хора, опитващи се да окупират парите. Те и към момента ползват по-голямата част от финансирането на гражданския сектор в България по линия на т.нар. грантове от чужди спонсорски организации, а сега се опитват да направят същото и с държавното финансиране.

Тези НПО-та са финансирани от едни и същи донори – фондация „Америка за България“ и фондации на Сорос, както и са водещи в усвояването на евросредства по оперативните програми ПРСР, ОПОС, ОПРЧР, ОПДУ. Обединява ги и фактът, че повечето от тях са били държавни служители доскоро в протестърските служебни правителства – в МОСВ, Агенция за закрила на детето и Агенция по горите.

Притеснение буди и фактът, че тези личности са свързани помежду си в семейни, партийни, фирмени и граждански взаимовръзки. Като например чрез  участията си в  платформата Блулинк, нерегистрираната коалицията от НПО „За да остане природа в България”, а също НПО-ата Форум „Гражданско участие“ и „Национална мрежа за децата“. Обединени са и от членство в партиите ПП ДЕОС, ПП Зелените и ПП Да България, които неуспешно се явиха на изборите за Народно събрание през 2017 г. в коалиция „Да, България“.

Излиза, че реално в Съвета са представени не автентичните граждански организации, а само тези, които през годините са се доказали като професионалисти за  усвояване на грантове, а не като защитници на интересите на гражданското общество. Подобни проблеми откриха националните власти и в Полша и Унгария и прекратиха тази лоша практика на монопол на протестъри – монополисти в държавното финансиране.

Наскоро ЕП излезе със специален доклад за вредите от монополизира на НПО представителството от едни и същи НПО, свързани с интереси извън целите за развитие на ЕС.

НАБЧ изразява силната си загриженост относно горепосочените факти и настоява да бъде извършена проверка на изнесената в медиите информация за обвързаностите между участниците в настоящия състав на Съвета. Декларираме още, че ще сигнализираме компетентните институции в ЕП и ЕК за възникналите съмнения за конфликт на интереси при сформирането на работната група.

  НАБЧ

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *