prodanov.nova.3.27.02.2017-d82a30e6

Константин Проданов: Можем да прекратим отклоняването на средства при обществените поръчки

АБВ-Движение 21

 

Можем да прекратим отклоняването на средства при обществените поръчки и да освободим пари за инвестиции и социални дейности. Тази теза защити в ефира на радио „Фокус“ председателят на Алтернатива  за българско възраждане и водач на листите на Коалиция „АБВ-Движение 21“ за 27-ми МИР-Стара Загора и  23 МИР – София  Константин Проданов. „Средства има. Едно от възможните места, от които може да се пренасочат финансови ресурси за инвестиции в икономиката и селското стопанство например, е инфраструктурното строителство.Тук нямам предвид да не строим магистрали, а да ги строим, но малко по-евтино.

Виждаме и в този случай, и при оградата на границата, че такива проекти се реализират много по-скъпо, отколкото е нормално и икономически издържано. Там изтичат огромни средства, това са схеми за източване на публичен ресурс. Изобщо, механизма, по който обществените поръчки биват разпределяни, по който се определя кой ги печели и кой ги изпълнява, трябва да се промени. Тогава ще останат много повече средства и за инвестиции, и за социални дейности.

В нашата програма имаме залегнала идея, която да реши проблема при  обществените поръчки. Това е създаването на единен държавен орган, който да администрира всички обществени поръчки  на стойност над 100000 лева. Така контролът ще бъде завишен и няма да е възможно да се случва това, което виждаме сега, а именно в някои общини, особено по-малки, в които се организират ОП за коитокметът има решаващата дума и той обикновено подхвърля, образно казано, някой и друг „тлъст кокал“ на близки до себе си фирми“, посочи Проданов.

Той коментира предложението на коалицията за премахване на плоския данък и въвеждането на необлагаем минимум и прогресивно подоходно облагане. „В данъчната система, която ние предлагаме, 90 процента от хората ще плащат същите или  по-ниски данъци. Т.е., за 90 процента от българите ще има интерес да излязат на светло. Този, който например в момента получава минимална работна заплата на ръка и не иска да я декларира, защото ще му вземат данък 46 лева всеки месец, по схемата която ние предлагаме, той няма да крие доходите си, защото тези пари няма да му бъдат взети.

При тези около 10 процента, при които ще има малко по-висока данъчна ставка, там също не става дума за някакви драстични увеличения на данъчната им тежест. Например за един програмист, който получава 5000 лева заплата, това означава да плаща между 200 и 250 лева повече данък на месец. При 5000 лева заплата това няма да бъде стимул, който ще го накара да укрие доходите си и да рискува, защото укриването на данъци е незаконно.

Този човек няма и да избяга в чужбина, където първо данъкът му ще е много по-висок, но и разходите му за живот ще са много по-високи“, заяви той. Председателят на АБВ бе категоричен, че необлагаемият минимум няма да донесе щети на бюджета, тъй като доходите ще се компенсират с диференцираната данъчна ставка. По думите му подобна мярка ще насърчи и потреблението и ще доведе до растеж, тъй като хората с най-ниски доходи ще разполагат с допълнителни средства.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *