prodanov.07-b514e1d7

Константин Проданов: Бюджетът за догодина е ленив

Константин Проданов: Бюджетът за догодина е ленив. Той не предвижда инвестиции, няма пари за наука, младите хора са напълно забравени

Бюджетът за догодина е ленив. В него няма средства за инвестиции, няма пари за наука, младите хора са напълно забравени. Тази теза защити в ефира на БНТ лидерът на АБВ и експерт в областта на икономиката Константин Проданов. По думите му с този финансов план страната ни ще продължи да заделя много по-малко средства от необходимото за ключови сфери като икономика, образование и здравеопазване, а за попълване на хазната отново ще се разчита на преките данъчни постъпления, които се осигуряват от българските граждани, включително и от най-бедните хора в страната.

„Например десетте най-големи по оборот компании в Българи, с общ  оборот от ¼ от БВП, не са платили никакви данъци за 2015 година. В същото време за следващата година се залага приходите от ДДС да нараснат с един милиард, а ДДС-то е това, което всички ние гражданите в България плащаме. На този фон приходите от корпоративен данък ще нараснат само с една трета от това. Т.е. всички можем да си направим сметка, как се пълни бюджета в момента, и дали трябва да се промени това. В този бюджет за догодина не видях и  думата инвестиции“.

Във връзка с темата Проданов бе призован за коментар и по така наречения алтернативен бюджет на БСП. “Там алтернативен бюджет на практика няма. Има няколко алтернативни политики. Всъщност радвам се, че са чули нас най-накрая, за корпоративния данък, за това, че болниците не трябва да са търговски дружества. Разбира се монопол върху идеите няма, но е факт, че тези предложения в нашата предизборна платформа ги имаше, а в тяхната не“.

Константин Проданов представи и инициативата на АБВ-Младежи под надслов „Аз оставам в България“. „Нашата младежка организация се ангажира да направи едно национално проучване както сред младите хора в България, така и сред тези извън страната, което да идентифицира конкретните проблеми, които те считат за най-сериозни и в същото време да идентифицират факторите, които е необходимо да се случат, за да бъдат задържани те в България.

Идеята е младите хора да имат желание да останат у нас като им се предложи реална възможност за реализация, смислена заетост, работа, която да ги удовлетворява интелектуално и материално. В същото време отново посочвам, че няма нито един лев за младите в Бюджет 2018, за да се задържат у нас“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *