fermerite

Как да си направим билкова градина у дома?

 

 

Ако не разполагате с градина или откритата ви площ е твърде малко, можете да си отгледате подправки и в саксии, поставени на перваза на прозореца, разказват Fermerite.com. Те не са претенциозни и няма да затруднят дори и начинаещи градинари, но за сметка на това ще украсят със свежа зеленина дома ви, ще освежат въздуха и най-важното – винаги ще разполагате с пресни билки под ръка, с които да овкусите гозбите, да си приготвите ухайни и лечебни чайове, настойки или смутита.

В случай че разполагате с достатъчно място в градината, толкова по-добре – имате чудесната възможност да си оформите кокетна леха с най-различни лечебни растения и подправки.

Място, където слънцето грее поне няколко часа през деня, а почвата – добре дренирана, е абсолютно подходящо за отглеждането на повечето популярни билки.

Подгответе почвата, преди да ги засадите. Окопайте и разрохкайте, а след това помислете как ще подредите растенията.

Повечето подправки могат да се отглеждат от семена, но най-добре е да закупите готов разсад, защото ще получите по-бърза реколта. При подреждането на лехата, съобразявайте се с височината, която достигат – по-високите следва да са засаждат по-назад, а ниските – отпред.

Ето и някои от най-подходящите подправки за отглеждане в домашни условия.

Магданоз

 

Магданозът в градината се отглежда от семена, засети през март, но в саксия може да бъде засаден през всяко едно време от годината. Растението е многогодишно, никне бавно и изисква редовно поливане. Веднъж засаден, магданозът се подменя на 3-4 години. Реколтата се обира след като е развил достатъчно листна маса преди цъфтежа. Листата се изрязват на 3 см над нивото на земята. След това той продължава да расте.

Мента

 

Ментата е най-добре да засадите през есента чрез коренови резници, които се вкореняват на дълбочина 5 см и разстояние 25 см. стрък от стрък. Растението е многогодишно и намира широко приложение в кулинарията – чудесно е за приготвяне на чайове, коктейли и други напитки, както и за украса на десерти.

Розмарин

 

Розмаринът е многогодишен храст с вечнозелени листа, много атрактивен на външен вид. Предпочита дренирана почва и слънчево, но закътано място. Той е традиционна подправка за агнешко, свинско и телешко месо, а също и много ценна съставка на различни козметични продукти – кремове, лосиони и маски.

Мащерка

 

Мащерката е нискорастящ вечнозелен храст. Ароматните ѝ листа могат да се берат целогодишно. Обикновената мащерка има най-силен аромат. Засадете разсада на слънчево място, на разстояние 30 см от корен до корен. На всеки 3 години я разделяйте и пресаждайте. Ще вирее чудесно и в саксия на перваза на прозореца.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *