ретина снимка

КАКВО Е“ РЕТИНА БЪЛГАРИЯ“?

 

По своята същност „Ретина България“ е сдружение с нестопанска цел, която основна роля е фокусирана в превенция, лечение и рехабилитация на пигментен ретинит, макулна дегенерация, сингром на Ушер и целия спектър дегеративни болести на ретината.

Основател на организацията е Петя Стратиева – доктор по медицина със специалност по имунология и доктор на науките по молекулярна биология. От 2018 година  е и ангажирана с изграждане на капацитет и развитие на Централна и Източна Европа за „Ретина Интернешънъл“. Освен от научно-медицински аспект каузата на Петя е и лична, на което се дължи и успеха на сдружението.

Целта на организацията е да покаже, че засегнатите хора не са сами и могат да водят успешен и пълноценен живот макар и да са засегнати от тези зрителни проблеми. От създаването си през 2018 година направлението в което се развива Ретина България е насърчаване на научните изследвания и иновациите  в тази област.

В голяма полза за тази цел е факта че тя е част от Retina International – глобална организация с над 40 годишна история, която споделя същите виждания и цели. Друг много ценен начин , който спомага за голяма ефективност е че тя сплотява в себе си както обикновени хора, които имат нужда от подкрепа и насоки , така и научноизследователски общности и офталмолози. Това се постига чрез неформални срещи, семинари и работни срещи.

Следващата такава ще се състои на 2 юли от 9:30 часа до 16:30 часа в Бест  Уестърн  Сити Хотел в София. Акцента на срещата е по проект  „Визия за зрение“   в партнъорство с Фондация  за реформа в местното самоуправление  и Асоциацията на хората с зрителни нарушения „Blindrafelagid“ – Исландия.

Основната цел на събитието е да се обсъдят проблемите и нуждите, които възникват когато човек живее с подобен тип заболяване. Участие ще вземат специалисти офталолози, неправителствени органиации и общински представители. Акцентът ще панде върху създаване на регистър на хора с зрителни проблеми в България.

Ще бъдат обсъдени и възможностите за сътрудничество  между организации, общности и внедяването на политики в тази област.

Заявка за участие може да се подаде  най-късно до 25 юни на имейл info@retinabulgaria.bg.

Събитието е  в рамките на Програма Фонд Активни граждани България по линия на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014 – 2021.

Повече можете на научите  за Ретина България на сайта retinabulgaria.bg. В него ще намерите както образователни материали, така и повече информация за проект „Визия за зрение“. Основна му цел е повишаване на информираността на гражданското общество относно броя и проблемите на хората със зрителни проблеми.

Print Friendly

Автор: Ваня Попова


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *