147603854227642

Ивайло Калфин: Следващият държавен глава на България трябва да бъде изключително активен в региона

 

Следващият държавен глава на България трябва да бъде изключително активен в региона. Той трябва да възвърне ролята на страната ни като лидер на Балканите и в Черно море, за какъвто тя бе признавана, когато ни приемаха в ЕС. Това заяви по време на дебат в ефира на БНТ кандидатът за държавен глава на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин. „Отношенията ни с Русия например, трябва да бъдат прагматични, ние нямаме интерес от нарастване на напрежението по никакъв начин.

Нямаме интерес от нарастването на напрежението и с Турция, но имаме въпроси , които трябва да задаваме. Ние не можем да приемем централизацията на властта в Турция, която може да стигне и до диктатура, и изваждането от прахоляка от страна на Ердоган на темите, свързани с Османската империя. Последните му тези са, че той щял да се грижи за културно-историческото наследство, забележете къде, в Османската империя.

Това се случва след като България даде и позволи мюсюлманската религия чужда държава да я издържа и след като основната организация, която обучава учителите на тази религия, също е чужда с аргумента, че нямаме пари. Сега какво ще се окаже, че и паметниците, за които нямаме пари, някой друг ще ги издържа? Тук трябва да е ясно, че става въпрос за принципна българска позиция. Ние сме в един регион, в който етническите и религиозни напрежения са много големи. И ние ако се подадем на тази вълна ще докараме много беди на България“.

Калфин коментира и мерките, които държавата ни може да вземе срещу мигрантския натиск. „Ние естествено, че трябва да изградим ограда и естествено, че трябва да си пазим границата. Това беше грешно решение, когато навремето влязохме в НАТО, да си сменим концепцията и да ликвидираме военното присъствие на границата. Темата с мигрантите обаче, до голяма степен е външно политическа.

Колкото и да си пазим границата, ако не спрем наплива на бежанци към България, този въпрос няма как да се реши. В продължение на две години Европа вземаше и с наше участие грешни решения. Сега вече почна да намира верния път. Най-първото нещо, което трябва да се свърши, е да се сключи споразумение за реадмисия с Афганистан, тогава тези шест хиляди души, които са у нас в момента, ще останат около 1000.  Тогава и другите, които мислят да идват, и разберат, че ще бъдат връщани обратно, просто ще спрат да идват. Това е решението. “.

В страни от темата Калфин бе призован да коментира подадената оставка от страна на еврокомисар Кристалина Георгиева. По думите му това е един от примерите за грандиозен провал на външната ни политика. „Госпожа Меркел, която много настояваше пред българския премиер госпожа Георгиева да бъде кандидатирана за Генерален секретар на ООН, сега ако излязат верни преценките на анализатори, които и аз имам, ще сложи германски комисар, който ще поеме ресора на бюджета в ЕК. Разбирате ли сега по какъв начин нашата външна политика просто я слагат образно казано „на шейната“?

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *