ep.02.JPG-5036ac96

Ивайло Калфин: Няма аргумент….

Ивайло Калфин: Няма аргумент, с който държавата ни да бъде държана извън Шенген

 

Няма основание да отлагат влизането ни в Шенген. Заради пречките пред България и Румъния този въпрос се превърна в политически, а никога не е бил такъв. Той е технически. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Ивайло Калфин – член на ИБ на АБВ.

Той коментира перспективите пред страната ни след вчерашното посещение на холандския премиер Марк Рюте, който за пореден път потвърди позицията на своята държава, че България все още не е напълно готова за влизане в шенгенското пространство.

„До колкото познавам холандската политика в ЕС, те са проблем за всяко едно решение, докато не дойде момента, в който те самите имат свой приоритет и търсят подкрепа за него. Не виждам с какъв аргумент България може да бъде държана извън Шенген. Няма такъв.

Всъщност влизанетое политически важно за нас, но аз не си представям, особено при тази тежка ситуация с миграцията, ние да премахнем паспортните проверки. Така че дори и да влезем ние пак ще трябва да въведем или запазим този механизъм на контрол.“

Калфин бе призован за мнение и по изказванията на турския президент Ердоган, който заяви, че настоява държавата му да преговаря за пълноправно членство в ЕС. „В момента преговорите са замразени заради всичко това, което се случва в Турция след опита за преврат.

Те трудно ще бъдат размразени. На този фон Ердоган се опитва да спечели политически терен, като поставя искания, които му е ясно, че в момента няма как да се случат. Предполагам, че основната тема на диалога между Турция и ЕС ще бъде по контрола на миграцията, т.е. след като изтече настоящото споразумение, какви нови ангажименти ще бъдат поети взаимно“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *