147603854227642

Ивайло Калфин: Необходими са предсрочни избори на възможно най-ранната дата

 

Този парламент е изчерпан. Необходими са предсрочни избори на възможно най-ранната дата. Това заяви в ефира на БТВ зам.-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин. По думите му няма вариант, при който реформаторите  да използват връчения им мандат така, че да съставят стабилно правителство.

„ Действителността е такава, че реформаторите ще помечтаят няколко дни с мандата в ръце и ще го върнат. То е видно и от думите на господин Румен Христов, който, както каза: „От 19 години не сме получавали мандат“.  Една седмица ще го „разходят“ и ще го върнат, а може и на стената в рамка да си го окачат. Истината е , че е абсурдно да има кабинет в това Народно събрание. Кой ще го подкрепи ? АБВ по принцип заяви , че този парламент е изчерпан, а и някой очаква ли ГЕРБ да се откаже от собствения си мандат и да управлява с мандата на РБ, които сами вътре в себе си нямат съгласие ? Така че, парламентът е изчерпан , има процедура, на възможно най-ранната дата трябва да има избори“, посочи той.

Калфин отговори и на въпрос, свързан с формирането на служебен кабинет, от настоящия президент Росен Плевнелиев. По думите му има вариант, при който държавният глава в момента да направи така, че действащото правителство в оставка да остане до  22 януари. По-важното според него, обаче,  е държавата да е стабилна в месеците на изборите и формиране на ново управление, тъй като заради процедурите по закон, може да се наложи страната да бъде управлявана от няколко служебни кабинета в продължение на повече от половин година.

„Много е важно да се знае кой носи отговорност. В момента докато не бъде освободено, отговорност носи правителството на Борисов. Много е важно да не се губи този момент и да се знае кой точно носи отговорност ако не дай Боже,  нещо се случи. Има вариант това правителство да остане до встъпването в  длъжност на Румен Радев, тъй като президентът няма задължение да реши, след като му бъде върнат мандата, колко бързо да назначи нов кабинет. Той може да отложи решението до 22 януари. Според  мен господин Плевнелиев трябваше много по-рано да направи това нещо. Ние виждаме едно размотаване вече няколко седмици“.

Ивайло Калфин коментира и очакванията си за предстоящия вот на фона на поредните опити за социологически прогнози.  Според него АБВ стои стабилно и запазва подкрепата си, което й гарантира участие в следващото Народно събрание. „За две години от своето съществуване АБВ се е явявала на всички видове избори. На европейските имахме около 90 000 гласа, а от там нататък имаме около 135 000 гласа, което е резултат , който гарантира представителство в парламента. Това, което сме сигурни обаче,  е, че този тип социолози отново ще се опитат да дърпат конците в политическите процеси“.

В заключение Калфин отново призова ръководните фактори в страната ни да концентрират усилията си върху излъчване на кандидатура за овакантеното от Кристалина Георгиева място в ЕК. Той отново подчерта, че всяко забавяне намалява шансовете на България да получи  по-престижен и от значение за обединена Европа ресор. „Въпросът  с нашия еврокомисар е изцяло в ръцете на правителството. За мен е много важно  какъв портфейл България ще вземе.За мен нормалното бе да запазим важния портфейл  „бюджет“. Но ако германският комисар заеме този ресор, то германският ресор „цифрова икономика“ е изключително важен също, и влиятелен в ЕК. И ако ние още се бавим и не предложим кандидат, който е способен да поеме поста в средата на мандата, т.е. да познава институциите, то в такъв случай ние ще получим нещо без значение“, заяви  Ивайло Калфин.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *