kalfin.22.PNG-6021e2d4яьау,а,а

Ивайло Калфин: Държавният глава трябва да умее да използва добре всички правомощия на президентската институция

Държавният глава трябва да е фигура, която да изпълва със съдържание президентската институция. Той трябва да умее да използва всички нейни функции, по най-добрия начин.Това заяви по време на телевизионен дебат с Трайчо Трайков кандидатът на Kоалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ за държавен глава Ивайло Калфин. „Следващият президент безспорно ще бъде избран при настоящите правомощия на тази институция. Те не са малко. Те обаче, трябва и могат да бъдат уплътнени и използвани много по-добре от това, което виждаме в момента. В същото време нашата държава има нужда от един принципен дебат, свързан с правомощията на различните институции по конституция. И по отношение на съдебната система много често опираме до промени, които касаят ВНС, и по отношение на референдумите се появяват въпроси от компетенцията на този орган. Т.е., рано или късно, конституцията  е жив документ, и колкото да е хубава нашата, тя трябва да се постави, и то предварително, на обществен дебат. И това е работа на президента: да бъде президентската институция по –истинска и влиятелна,  тя да има повече възможности за баланс между институциите. Например, ветото на президента да се отхвърля с по-голямо мнозинство в парламента или президентът да има право на законодателна инициатива“.

Калфин подчерта и огромната роля, която държавният глава играе по отношение на външната политика на България. Според него президентът трябва да има много по-значителен принос за преодоляване на мигрантската вълна към България и ЕС. „Това, което силно притеснява хората в момента и е от правомощията на президентската институция, е темата, свързана с бежанците. Там решението е външнополитическо. Не става въпрос къде ще ги настаним и къде ще им намерим места, а колко бързо Афганистан например, ще започне да си приема обратно гражданите, без пазарлъци с ЕК колко милиарда ще получат и как ще ги получат. Това, пак подчертавам, е изцяло външнополитически проблем. Той се решава не само в Брюксел и президентът има правомощия да работи по неговото разрешаване“.

В рамките на дебата Ивайло Калфин опроверга тезите на опонента си, че страната ни няма полза от големите енергийни проекти, както и че изборът на България трябва да противопоставя членството и в НАТО, и в ЕС срещу добрите ни отношения с Русия и други страни партньори. „България не е между така наречените „Велики сили“. България е където се постави и алтернативата, която ни представят някои хора Русия или Америка, Изток или Запад за България не съществува. Ние имаме свои национални интереси. Ние сме членове на ЕС и НАТО , но за съжаление не достатъчно активни и там ние би трябвало да участваме по-ярко във формулирането на политики. Ние сме съседи с Русия и нямаме абсолютно никакъв интерес да се трупа напрежение и да хвърчат искри в Черно море. Имаме интерес от дългосрочни стратегически отношения с Русия и едното не противоречи на другото – да сме членове на НАТО и ЕС и да имаме добри взаимоотношения със съседите ни и други държави партньори. Това изкуствено разделение в България се насажда и използва обикновено, когато няма някой политик какво да каже започва да говори за русофили и русофоби и да се опитва да противопоставя хората. Пак казвам: за България няма такава тема.

В момента например, Турция се възползва от слабата българска външна политика. Нашата южна съседка прави големи енергийни проекти, които трябваше да преминат през България, сега вече ще преминават през Турция. Докато  Вие и вашите съмишленици (има предвид Трайчо Трайков бел.ред.) казвахте колко са лоши големите енергийни проекти. Изведнъж обаче  се оказа, че за Турция няма съобразяване с трансатлантическо сътрудничество, няма подобна солидарност, просто има икономически интереси, които са очевидни и които ние тук в България заради политически и идеологически бих казал аргументи, ги неглижирахме. Т.е., ние губим икономика, за да приказваме идеология“.

Във връзка с темата Калфин обори и становището на Трайков, че страната ни задължително е трябвало да се съобрази с европейския натиск да не реализираме големи енергийни проекти. Той коментира думите на опонента си, че е трябвало да се съобрази с височайша визита от страна на ЕС, по време на която са разкритикувани икономическите параметри на проекти като АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“. „Това в случая е един типичен пример как идва един чиновник от ЕС, разказва нещо на един български министър, той козирува и го приема за истина от последна инстанция“.

Кандидатът на Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ за държавен глава категорично отхвърли и становището на опонента си, че отсъствието на политически опит е предимство  в кандидат-президентската надпревара.“Господин Трайков развива една теза, която един друг кандидат на тези избори също се опитва да развива, че е много хубаво човек да не е политик тогава, когато иска да заеме най-високия политически пост в държавата.  Аз обаче съм на мнение, че трябва да уважаваме професионализма във всички сфери, включително и в политиката. Държавата върви напред с политики, не със сплетни и нападки. Затова трябва да познаваш елементите на политиката, за да знаеш как да си помагаш в работата“.

Пресцентър ПП АБВ

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *