Д-р Георги Ербакамов е трето поколение лесовъд. Защитава тезата, че лесовъдите са хората, които трябва да дадат възможност на младите гори да покажат заложбите си. Ербакамов казва, че лесовъдството като наука е извървяло голяма част от пътя си. „Колегията е научила нещата, които е трябвало да научи и ги прилага правилно“, категоричен е лесовъдът.

Той сравнява гората с поколение. „За да искаме да възпитаме децата, те трябва първо да се родят, да им дадем равни условия, за да покажат какво могат. В природата е същото. Ние даваме на растенията равни условия, достъп до светлина и влага и оттам нататък те показват на какво са способни“, обясни д-р Ербакамов. И допълни, че дървото е като едно работещо предприятие.

„Всеки негов лист е работник. Осветените листа са служители на предприятието и те  произвеждат хранителни вещества. Под тях има други, до които светлина не достига. Всички те са „секретарки“, „шофьори“, „счетоводители“, който непроизводствен персонал харчи влагата, а тя е като парите на това предприятие. Това означава, че те получават заплати, но не произвеждат нищо. От тази гледна точка едно такова дърво е неефективно и то загива. Ролята на лесовъдите е да създадем условия тези дървета, които остават, да направят оптимална корона и да имат минимално паразитен „персонал“, обясни Ербакамов.

Според него лесовъдството е прекрасна наука. „Поради целта да се атакува секторът, се атакува и то. Ние обаче сме хората, които следим природата да е устоойчива. Дори взаимоотношенията между хората са много по-натоварващи, отколкото тези между природата и хората“, убеден е лесовъдът.