Още по темата

  • Днес е ден за размисъл преди балотажа
    Преди 1 ден
  • „Новият първи“ в деня на балотажа по NOVA
    Преди 1 ден

Днес България ще избере президент на балотаж между независимия и подкрепян от БСП кандидат Румен Радев и кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

На първия тур Радев получи 973 511 действителни гласа, а Цачева – 840 525 действителни гласа.

В 7:00 часа сутринта изборните секции отвориха врати. Право на глас имат над 6 800 000 българи.

Изборните секции в страната са 12 418, като в тази цифра не са включени секциите, които ще бъдат образувани в специализираните заведения. В чужбина секциите са 325 в 71 държави. Най-много са във Великобритания – 53. В САЩ и в Турция са по 35 – максимално допустимите за държави извън Европейския съюз.

Гласуването официално приключва в 20:00 часа. Ако има все още желаещи гласоподаватели пред секциите то ще се удължава, но не по-късно от 21:00 ч. Над 13 000 полицаи в цялата страна ще се грижат за сигурността в изборния ден.

На балотажа ще има само една кутия за гласуване. Начинът на гласуване е същият – само със знак „X” или „V” със син химикал, в границите на квадратчето до името на съответния кандидат за президент.

Това са шестите по ред президентски избори в България. Покойният д-р Желю Желев е първият демократично избран президент на страната. През 1996 г. българите гласуват за Петър Стоянов. Той губи на балотаж от Георги Първанов през 2001 г. Първанов е единственият български президент останал на поста два мандата от 5 години, какъвто е максимално допустимият от закона срок. През октомври 2011 г. изборите печели Росен Плевнелиев.