1 IMG_6862 copy

Денят на победата не е само на 9 май и Денят на Европа

И извън 9 май –Денят на победата и Денят на Европа по инициатива на клуб Руски език към ПГТ „Иван Вазов“ Слънчев бряг се състоя  среща между учениците, членове на клуба и членове на Общинска организация Русофили-Несебър.

IMG_6867Приятелска среща с ученици от 9, 10 и 11 кл. и граждани на Руска федерация, живеещи в България, се проведе в ПГТ „Иван Вазов“-Слънчев бряг. Ученикът от 9 кл. Радостин Георгиев представи интересна презентация на тема „Втора Световна война“, а гостите споделиха вълнуващи разкази от техния живот.

Иван Василевич – военен пенсионер. Разказа спомени за чичо си от войната в екипажа на танка от Урал.Няколко пъти е раняван и остава без един крак и без една ръка в запаления танк на Т-34.След войната завършва право и сътруничи за сп.”Крокодил” в Москва.

Настроението бе преповдигнато от изпълнението на Александър Кузнецов- военен пенсионер от спецчастите на руската армия /в Афганистан/, популярен бард, организатор на международния фестивал „Вълни и струни”, живеещ в Свети Влас представи свои стихове и песни.

Надежда Гроза – руска пианистка, диригент, създала руския  хор към Общинска организация Русофили-Несебър, разказа за живота на майката на съпруга си Сергей Чиликанов, била в концлагер 5-6 годишна.

 

Христо Николов- председател на Общинска организация Русофили-Несебър говори за Втората световна войната, жертвите и победителите, разяснявайки, че никой няма право и да оспорва приноса на Русия за победата над хитлерофашизма. След 5 години опустошения, статистиката е безмилостна. Грандиозни са човешките загуби. Демографите оценяват огромни общи загуби за загинали, 95 млн ранени, 35 млн. инвалиди. Десетки хиляди разрушени градове и села, деформирана икономика, нарушена социална структура, с още по-разрушена, отколкото преди войната социална сфера. 80% от населението на земята се включва в тази война, водена на територията на 40 държави.

Домакини на срещата бе директора на училището Славчо Станелов и преподавателката по руски език Ваня Тенева към клуб „Руски език“ по проекта „Твоят час“.

                                                                              Максим МОМЧИЛОВ

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *