IMG_5395 Клисурски м-р храм Въведение Богородично (1)

ГРАД БАНКЯ – КЛИСУРСКИ МАНАСТИР „Св. ПЕТКА ЕПИВАТСКА”

Инж. Георги Петрушевs

 

   Туристически маршрут              

 

 

Маршрутът започва от центъра на Банкя, където красив архитектурен елемент –фонтан, допълва красотите на населеното място.Този център е забележителен и с обстоятелството, че тук пристигат автобусите от начална спирка на метростанция Сливница и през него продължават към околните населени места.Недалеч от центъра в източна посока се намира и жп гара Банкя, където спират пътническите влакове от София.

Манастирът отстои на 8 км от Банкя по автомобилен път в северозападна посока.Тръгва се в западна посока по ул. „Александър Стамболийски”. След 150 м се прави завой вдясно по ул. „Св.Св.Кирил и Методий” и се продължава до края й.Завива се вляво по ул. „Варна” и се навлиза в квартал Вердикал.С една голяма серпентина се напуска населеното място, изкачваща се все нагоре. Това е местността Големата. Продължава се в западна посока, вляво от пътя е местността Умнище, което идва от находището на хума. След 4,5 км от центъра на Банкя се идва до разклонение на автомобилния път.Тук има спирка на автобус №44.Местността е известна като Ръжевица.

Вляво, в западна посока пътя слиза до с.Клисура – 4 км. Направо, на северозапад с изкачване се продължава към клисурския манастир – 3,5км. Това е най-прекият и най-кратък път, за да се стигне до манастира.В миналото този път е свързвал селището Банкя с Брезник и е известен като Друмо.

Районът на манастира е едно много красиво и изключително обзорно място, откъдето се открива изглед към билото на Люлин планина при надморска височина 912 метра.

От поляната пред манастира се открива панорамен изглед на юг и югозапад към почти цялата Люлин планина, а на изток погледът обгръща района на град Банкя и се спира чак до западните покрайнини на столицата.От полянката се спуска пешеходна пътека, първоначално през млада иглолистна горичка, и за 30 мин. се слиза до с. Клисура, където е началната спирка на автобуса за гр. Банкя.

Справка от Националния исторически църковен музей – София, казва, че историята на Клисурския манастир е забулена в тайнственост.Според мен, няма нищо тойнствено в историята на тази света обител.В резултат на многобройни нападения , разрушавания и опожарявания от османлиите турци, всичко ценно и забележително и редица книги с религиозно съдържание, паметни плочи и надписи, са унищожавани.Има достатъчно верни исторически данни, които казват, че манастирът е съществувал през късното средновековие. В резултат на безвъзмезден труд и значителни дарения от християните от околните села той се е въздигал от пепелищата, възкръсвал е и е обновяван, за да достигне до нас с цялото си великолепие.

Старата църква „Св. Петка Епиватска” до 2015г.  бе и единствена, преживявала погроми и опожарявания и възобновявания от предани християни.Тя е сравнително малък еднокорабен безкупулен храм.

В края на 60-те и началото на 70-те години на 19. век тук за кратко е отсядал Апостола за българската свобода Васил Левски, обхождайки софийския район в подготовката на комитетите за Общонародно въстание за Освобождението на България.Има данни, че около 1870г. за по-продължително време са пребивавали и хайдути.

През 1921г. в манастира пристигат 18 руски монахини, прогонени от родината си след установяването на съветската власт.Те активно се заемат с възобновяването и подобряването на битовите условия.

През първата половина на 20.век манастирът е разполагал с много имоти и много приходи от тях.Монасите са отглеждали земеделски култури и животни.В средата на 20.век манастирът претърпява голям пожар.След него битовите сгради били възстановени и в тях е настанен санаториум за деца с белодробни заболявания. Малко по-късно е превърнат в почивна база за работници от тютюневата промишленост от София.

През 1954г. църквата рухнала и значителна част от нея била унищожена.Върху основите на старата църква е издигната сегашната в почти същия архитектурен вид.Вътрешната уредба на храма внушава спокойствие, респект и уважение към православието. Иконостасът е дърворезбен, а на него са изложени иконите според канона.Вдясно до иконата на Исус Христос е тази Йоан Кръстител, а вляво до царските двери е иконата на Пресвета Богородица и до нея е иконата на Св.Петка Епиватска.

Клисурският манастир се радва на отлично състояние и ново строителство. В северната част на обширния манастирски двор, успоредно на белите битови сгради, 2009г. бе направена първата копка на нов православен храм „Въведение Богородично”.Неговото строителство продължава 5 години и е напълно завършен през 2014 г.Тържественото освещаване на храма е извършено на 22 август 2015 г. от софийския епископ Григорий в присъствието и участието на Патриарх Неофит.

Сградата на храма представлява едноабсидна купулна ротонда с височина 15 метра,заедно с купула. Изпълнена е по проект на архитект Цветанка Разсолкова. Дърворезберният иконостас е изработен от Никола Шукеров от с. Момчиловци  и е монтиран през 2014г.Иконите и стенописите са дело на художника Асен Йосифов.

Обширният вътрешен салон на храма е изпълнен с красота и духовно великолепие.На северната вътрешна стена със стенописи в естествен размер са христовите войни. По другите стени са изографисани светци и библейски сцени.

Битовите сгради за монахините, магерницата и камбанарията блестят със своята белота и подреденост.На някои от стените откъм двора на манастира има стенописи , изобразяващи различни библейски сцени и предимно такива от живота на Св.Петка Епиватска. Входната врата на светата обител е голяма и над нея е изписано името на манастира.Той е девически и празникът му е на 14 октомври – Петковден.

 

Инж. Георги Петрушевs

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *