4-Parvanov-32f82f6a

Георги Първанов: До края на мандата си този парламент трябва да се обедини около няколко приоритета за България

 

В момент на криза трябва да се обединим около няколко приоритета за страната. Политическите сили трябва да подпишем декларация за работа по тях, и те да са основната задача на този парламент до края на мандата му. Това заяви в ефира на БНТ председателят на ПП АБВ и президент на Р България (2002-2012) Георги Първанов. „Трябва да седнем на масата за преговори и да обсъдим един документ, който да ни задължи да приемем 4-5 неща. Например, по изборната система – ние предлагаме смесена избирателна система. Например, по отношение на бежанците има две неща, които трябва да се случат на всяка цена.

Едното е това, което виждам, че премиерът в оставка се опитва да направи, да попишем  двустранно споразумение с  Афганистан за реадмисия. Другото, и ние от АБВ имаме такъв законопроект, е свързано с увеличаване, утежняване на наказанията за трафик на хора.  Аз искам по тази тема да поговорим и да се разберем. Имаме пет неща, по които трябва да работи този парламент, а не да се занимава с глупости, като този законопроект на Методи Андреев за борба с комунизма. Защото вместо да работиш по приоритетните за държавата теми, ти да се бориш с комунизма 27 години по-късно, това е нелепо и смешно. Е това ли трябва да прави парламентът? И без това рейтингът му е паднал на дъното. Затова дайте  да се захванем с нещо, което хората очакват да се случи“, заяви Първанов.

Лидерът на АБВ коментира и бюджета за 2017 година. По думите му по-правилният подход бе той да бъде гласуван от следващия парламент, който да го състави съобразно своите приоритети и визия за развитие на държавата.  По отношение на  темата с повишаването на минималната пенсия той  посочи, че по-справедливо би било да се говори за известен процент на покачване за всички, отколкото само за една група от граждани.

Според Първанов особено внимание трябва да се обърне и на факта, че това е поредният  опит на мнозинството в настоящия парламент да изготви бюджет, в който няма заложени приоритети, а науката е натикана в ъгъла. „БАН трябва да получава достатъчно пари и за приложните науки, и за фундаменталните. Ще дам пример с Ирландия, която бе сред най-изоставащите страни в ЕС, но излезе в челото именно защото инвестира мощно в науката и образованието. За мен това е ключово и трябва да се осъзнае от всички, особено от политиците у нас. Много лесно е управляващите да обещават едни много големи суми отвън за наука у нас, които незнайно как и кога ще дойдат и как ще се реализират.

В случая тези 10 милиона допълнително към бюджета на  БАН бяха важни и за да може държавата да покаже, че за нея, т.е. за политиците, науката не е без значение. А тази наказателна акция показа точно обратното, че у нас на науката се гледа като на придатък, като на някаква система, която черпи средства, а не дава потенциал за развитието на нацията. Подобна гледна точка граничи с неграмотност, бих казал“.

„Бюджет 2017 е консервативен, ленив, но най-важното е бюджет, в който липсват политиките. И това не е първият бюджет, който ГЕРБ прави с подобен подход.  Общо взето идеята явно е да се изкарат едни излишъци, които после да се преразпределят, а приоритетите, политиките, тези в които трябва да инвестираме като сигурност или  стимулиране на икономическия растеж, или демографски политики, образование и наука, здравеопазване …  Трябваше първо да определим тези приоритети и бюджетът за 2017 година да се формира на тази основа“, допълни Първанов.

Лидерът на АБВ коментира и предстоящия избор на България, свързан с  поста на еврокомисар, поради  овакантеното от Кристалина Георгиева място.  По-думите му страната ни трябва да вземе това решение максимално бързо, за да може да се опита да съхрани финансовия ресор на Георгиева, към който вече има сериозни апетити от страна на държави като Германия, и който е от особено значение за запазване на ролята на България  в бъдещата структура на ЕС.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *