300x250_23MIR

Георги Първанов: АБВ стяга редиците

Георги Първанов: АБВ стяга редиците. Имаме потенциал и много способни млади лидери, които да постигнат нова, модерна, обединена левица.

АБВ стяга редиците. Имаме огромен потенциал и много способни млади лидери, за да работим за налагането на съвременни леви политики. Това заяви в ефира на БТВ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. „Ние ще търсим една по-активна роля и позиция от гледна точка на присъствието ни извън парламента. Ще катализираме дебата за новото,  модерното ляво. Ще отваряме вратите си и отношенията си към други сродни формации. Имаме своя потенциал, имаме хора, имаме своите млади лидери, които също имат голям потенциал, който е много повече от този на лидерите на  всякакви други  формации.“

По време на участието си Първанов бе призован за коментар и по отношение на очакванията си за мандата на поредния, трети кабинет на Бойко Борисов. Според него това правителство е очаквано като идейна основа, формула и състав. „Няколко неща обаче правят впечатление. Издиша идейната основа, в сравнение с предишния кабинет „Борисов“, когато много солидно се подготви програмната декларация и не просто имаше силни раздели, тя не беше така еклектична, беше много по-синтезирана като единен документ. Второ,  структурата и взаимоотношенията на коалицията. В предишната коалиция нямаше елементарни коалиционни отношения и това беше една от причините за печалния край. Сега се залага принципът на консенсуса. А консенсус в правителството няма да бъде работещо. Винаги има проблеми, по които премиерът или партията мандатоносител трябва да може да отсече, да наложи едно или друго решение. Т.е. необходимостта от този консенсус може да блокира правителството в един или друг момент“, посочи той.

Основателят на АБВ коментира в частност и някои от конкретните имена в новото правителство. По думите му изборът на Валентин Радев за вътрешен министър е рисково решение, тъй като до сега е работил в друг ресор, а МВР е една много тежка система,  с която той тепърва трябва да докаже дали може да се справи.„Бойко Борисов и Цветан Цветанов ще си владеят министерството, те винаги са държали на това. Все пак не е маловажно кой е оперативният човек – кой е министърът, кой е главният секретар, защото видяхме, че когато има пробойни на определени нива, имаме недобър резултат“.

По отношение на новият стар пост на Теменужка Петкова той посочи, че назначаването й на същата позиция, начело на енергетиката означава, че там нищо няма да се промени.

Според Първанов една от най-проблемните позиции в Министерския съвет е тази  на  Валери Симеонов, който има твърде крайно отношение към малцинствените въпроси, а сега е натоварен с вицепремиерска отговорност и за демографската политика, което предполага тежки скандали.

Георги Първанов подчерта и добрата приемственост в кабинета „Борисов 3“, в който ще присъстват част от добрите министри от предходното редовно управление, като Томислав Дончев и Владислав Горанов. По думите му и Красимир Каракачанов е опитен политик, който притежава съответните качества, за да бъде начело на отбраната, но трябва да изчисти определени натрупвания, свързани с неговото политическо наследство. „Заедно сЦецка Цачева, те може би ще бъдат стълбовете на управлението“, посочи той и допълни темата с вижданията си за опита за преквалифициране на Екатерина Захариева от правосъден във външен министър.„Захариева ще продължи линията на Даниел Митов, надграждайки я с визията на президента Росен Плевнелиев, чийто съратник беше“.

В заключение Георги Първанов призова за отваряне на икономическите досиета и създаването на парламентарна комисия, която да види последиците за държавата от протеклите през последните години преговори за нейното снабдяване с природен газ. Във връзка с темата той коментира накратко и така наречения „ЦУМ гейт“, като заяви, че скандалите от последните дни показват,  че в БСП вероятно има хора съпричастни с така наречената „паралелна държава“, както и наличие на задкулисие при избора на настоящия председател на  партията. „Но когато става дума за така нареченият „ЦУМ гейт“ нека да кажа две думи за друг участник в този казус. Господин Дончев си позволи публично да намеси и моето име, разказвайки някакви смешки за предишни години. Неговата теза е, че видите ли Георги Първанов и президента Путин са искали да направят промени в ръководството, борда  на „Овергаз“ и да сложат там някакъв човек. Вижте, това е нелепо. Десет години аз убеждавам президента Путин, и заедно сме излизали на много пресконференции, да премахнем посредниците. Това беше ключовото. За това и предлагам да има парламентарна комисия, която да види кои са посредниците при снабдяването ни с газ и кой, какво е спечелил на гърба на българския потребител и държава“.

„Случвало се е да се чуе приказка за господин Дончев. Спомням си при една от срещите, един от домакините попита с чувство за хумор: „Абе, този не е ли някакъв жулик?“ Тогава не знаех тази руска дума и после направих справка. Тя значи просто мошеник. Това е оценката в Москва. Дончев има проблеми в Москва и то не от скоро. И сега се опитва да прехвърли вината на „здравата глава“. Да си намери някого, на когото да си излее всичко онова, което му се е насъбрало. Пак казвам, аз съм верен на идеята да се премахнат посредниците, защото това е голямата идея. И на този фон как си представяте, да ида при Путин и да си говорим за член на някакъв борд“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *